Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Полша заради нарушаване на независимостта на Върховния съд, съобщи пресслужбата на институцията.

Брюксел изпрати днес официално уведомително писмо на Варшава във връзка със закона за Върховния съд. Полското правителство ще разполага с един месец, за да отговори.

На 3 юли тази година 27 (повече от една трета) от 72-та върховни съдии са изправени пред риска да бъдат принудени да се пенсионират. Причината - новият полски закон за Върховния съд намалява пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години.

Тази мярка се прилага и по отношение на председателя на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно.

Съдиите обаче могат да поискат удължаване на мандата, а решението принадлежи на президента. Той може да позволи удължаване с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени критерии, въз основа на които държавният глава да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение.

"Комисията е на мнение, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и чрез тях Полша нарушава задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз", се казва в съобщението.

Полските власт не са взели задоволителни мерки за решаване на проблемите, въпреки че спорният закон вече е бил обсъден с Еврокомисията. Като отговор на започнаната в края на миналата година безпрецедентна процедура по член 7 от Договора за ЕС, Варшава е въвела консултация с Националния съдебен съвет (аналог на българския ВСС). Становището на НСС не е обвързващо и се основава на неясни критерии, отбелязва Еврокомисията.

Освен това след реформата от 8 декември 2017 г. настоящите членове на НСС са съдии, назначени от полския парламент, което не е в съответствие с европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

Малко след като днес стана ясно за започнатата працедура на Брюксел, от кабинета на президента Анджей Дуда съобщиха, че той ще се възползва незабавно от новия закон и ще прекрати мандата на председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф. Единствената въпросителна е датата, на която тя ще бъде пенсионирана.