Какъв мач?! Белгия губеше от Япония с 0:2, но изтръгна 3:2 с победен гол в добавеното време на осминафинала на стадион "Ростов арена". За "червените дяволи" следва мач с Бразилия на 6 юли от 21 часа.

Осминафиналите приключват във вторник със срещите Швеция - Швейцария и Колумбия - Англия.

Треньорите се поздравиха топло след мача.

Още в началото на срещата в Ростов тимът на Япония показа, че няма да се брани глухо. Азиатците действаха много организирано и тактически правилно, изнесени напред. Белгийците пък, завършили с пълен актив в групата си, бяха нервни, играта им в атака не се получаваше.

Ромелу Лукаку имаше добра възможност пред вратаря, но не отигра положението добре. Постепенно Белгия успя да натисне. Не стигаше обаче до чисти ситуации.

Малко преди отборите да се приберат в съблекалните за почивка, Тибо Куртоа едва не допусна рядко виждан гол (тип Кариус от "Ливърпул"), след като Осако едва игра с топката.

След нулевото първо полувреме азиатците приземиха набързо фаворита. Генки Хирагучи прониза Куртоа след грешка на защитника Ян Вертонген. Това стана в 48-ата минута.

1:0 за Япония.

От центъра белгийците направиха вихрена атака и Еден Азар удари греда.

В 52-рата шокът стана още по-голям - Такаши Инуи направи безпомощен Куртоа с далечен удар. 2:0 за Япония! "Печеше" се поредна сезнация.

2:0.

Белгия обаче продължи да атакува, макар че Япония опитваше да пречи това да се случва с отличните си дефанзивни действия. Ромелу Лукаку направи пропуск с глава.

Това, което не успя да направи прочутото нападение на "червените дяволи", стори в 69-ата Вертонген, който прехвърли японския вратар с глава и изкупи вината си за първото попадение на азиатците. И Япония започна да се огъва под страхотния напор, дирижиран от направилия и днес голям мач Еден Азар.

Ян Вертонген намалява.

След още 5 минути резервата Маруан Фелайни се възползва от отлично центриране на Азар и демонстрира превъзходство във въздуха - 2:2.

Фелайни - 2:2.

Белгия тръгна за пълен обрат. Това дълго не се отдаваше най-вече заради намеси на вратаря Ейджи Кавашима. Япония също можеше да стигне до победата - Куртоа на свой ред имаше спасявания при удари на влезлия като резерва ветеран Кайсуке Хонда.

Белгийските фенове също изстрадаха победата.

Точно той застраши стража на "Челси" от свободен удар в 90-ата минута, след който последва корнер.

И от Куртоа, който улови от ъгловия удар, започна контра на "червените дяволи" в добавеното време - Насер Шадли (долу) донесе изстрадан успех, 3:2 след отлично взаимодействие.

Япония се класира за втората фаза за сметка на Сенегал благодарение на по-малко жълти картони, тъй като всички други показатели бяха равни. И бе на път да изхвърли един от фаворитите. Чест прави на "самураите", че накрая не се бранеха в чакане на продължения, а дръзко тръгнаха към победата. Това обаче им костваше загубата в редовното време.

Постъпка за пример - Еден Азар оказва подкрепа на Шинджи Кагава.

Нещо за отбелязване - резервите Шадли и Фелайни обърнаха мача в полза на Белгия. Което означава, че добри думи заслужава и селекционерът Роберто Мартинес.

Японците поздравиха феновете си. Те пък почистиха стадиона в Ростов.