Президентът Доналд Тръмп е изпратил остри писма до лидерите на страните членки на НАТО, в което ги приканва да увеличат разходите си за въоръжение и заплашва да спре помощта от САЩ за организацията, предава Си Ен Ен. Телевизията се позовава на информация на "Ню Йорк таймс".

Писмата са били разпратени преди около месец. 

Както е известно, другата седмица в Брюксел започва срещата на върха на държавите от Северноатлантическия съюз. САЩ осигуряват около 70 на сто от разходите на НАТО и Тръмп няколко пъти е настоявал партньорите да изпълнят задълженията си и да отделят 2 процента от бюджетите си за разходи по отбраната.

Не става ясно точното съдържание на всички писма, но запознати с тях твърдят, че езикът е доста твърд. В тях се подчертава, че САЩ вече губят търпение и очакват скорошно повишаване на военните разходи.

Особено остър бил тонът в писмото до германската канцлерка Ангела Меркел, твърди тв каналът.

"Както обсъдихме с вас по време на посещението ви през април в САЩ, много от съюзниците не спазват обещанието си за увеличаване на разходите за отбрана", започвало писмото.

И следва критиката:

"Продължаващият недостиг на германски средства за отбрана подкопава сигурността на Алианса и осигурява легитимация на други съюзници, които също не планират да изпълнят ангажиментите си за военни разходи, защото останалите държави ви виждат като модел за подражание."

Тръмп открито намеква, че САЩ могат да променят глобалното си военно присъствие, ако съюзници от НАТО не увеличат разходите за собствената си защита според "Ню Йорк таймс".

"Ще става все по-трудно да се убеждават американските граждани, след като някои страни не споделят колективната сигурност на НАТО, защо американските войници да продължават да жертват живота си в чужбина или да се приберат вкъщи сериозно ранени", пише Тръмп на Меркел.

Както до германския канцлер, така и до канадския премиер Трюдо и до норвежкия министър-председател Солберг Тръмп обяснява в писмата, че разбира колко е трудно да се противопоставиш на натиска у дома срещу военните разходи, но им припомня, че той "самият е използвал значителен политически ресурс, за да увеличи военните разходи на САЩ".

Белият дом е отказал да потвърди или коментира поблукацията. Представител на Съвета по национална сигурност обаче заявил, че президентът остава силно ангажиран с НАТО. Но Доналд Тръмп е категоричен, че партньорите трябва да поемат справедливия си дял от общата военна тежест и да направят повече за общата сигурност, подчертал още той.

"23 държави от общо 28 в НАТО не си плащат пълния размер на задълженията към Съюза. Това не е честно спрямо американските данъкоплатци", заяви на срещата на НАТО през май миналата година президентът Тръмп.