Предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки е една от най-дискутираните теми от руските всекидневници днес. В. "Известия" се е обърнал към българския премиер Бойко Борисов с въпрос за очакванията му от предстоящата среща на върха между лидерите на Русия и САЩ. България свързва големи надежди с тази среща, отговаря Борисов, цитиран от БТА, и подчертава, че (срещата) може да помогне за решението на конфликта в Сирия и като следствие от това - за уреждане на проблема с бежанците и незаконните мигранти в Европа.

"Аз наистина смятам, че предстоящата среща на президентите Путин и Тръмп ще помогне да се намерят начини за уреждане на сирийския въпрос, което би могло да спре неконтролирания бежански поток. Неотдавна ние се убедихме, че преговори може да се водят даже със Северна Корея. Мисля, че двамата президенти са достатъчно силни, за да вземат решения, които да спасят живота, съдбите и цели поколения", посочва Борисов.

Българският премиер отбелязва още, че би бил  много радостен, ако в рамките на Европейския съюз би могло да се организира среща за уреждане на въпросите в двустранните отношения с Русия. 

"Известия" публикува и статия на Андрей Бистрицки, председател на Фонда за развитие и подкрепа на дискусионния клуб "Валдай", според когото времето на срещата Путин - Тръмп - 16 юли - е избрано неслучайно. Най-вече за това, че много от най-съществените противоречия в съвременния свят отчаяно се нуждаят от решение и прекият диалог между Москва и Вашингтон би могъл да се окаже твърде полезен. Поради много причини Русия успя да заеме в днешния свят достатъчно уникално положение. Без нея е трудно да се построи що-годе устойчива конфигурация на съвременния свят. И за САЩ като един от водещите играчи е доста изгодно, намирайки съгласие с Русия, да изградят важен елемент от конструкцията на новия международен ред, пише Бистрицки.

Авторът смята, че не е случайно и това, че срещата ще се състои след твърде важната среща на върха на НАТО и след тежките дебати в Евросъюза по проблемите на миграцията. На последната среща на високо равнище на Г-7 Тръмп (впрочем, не за първи път) отбеляза ползата от връщането на Русия в тази група. И макар изказването му да не предизвика бурни овации, реакцията на него ясно показа отсъствието на единство сред страните от Г-7 по въпроса. И Тръмп логично предположи, че би било по-просто противоречията да се обсъждат пряко с Русия. 

Съобщението за предстоящата среща на лидерите на Русия и САЩ предизвика предсказуемо бурна реакция в Европа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова страните да се готвят за тежки времена заради подкопаването от Тръмп (според Туск) на евроатлантическото единство. Много европейски и американски медии обаче реагираха сдържано и сметнаха за по-разумно да се изчакат резултатите от срещата, които е възможно да се окажат напълно позитивни. Германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки за укрепване но отбраната, подчерта, че диалогът с Русия е необходим, пише авторът в "Известия".

По-нататък той изразява мнение, че никой няма да успее да изгради единен фронт срещу подобряването на руско-американските отношения. Европа е затънала в трудноразрешим спор за мигрантите. НАТО и без руския проблем е заета със спорове за финансиране на организацията и за колективната отговорност на нейните членки. Затова съвсем не е задължително предстоящата среща да разцепи НАТО или Европейския съюз. Колкото и парадоксално да звучи, тя може да помогне за постигането на нов консенсус по много въпроси, включително и по прословутата европейска сигурност. Както е известно, клин клин избива, и въвлечени в много конфликти, редица европейски лидери могат да изберат пътя на опростяване на ситуацията, на предоляването на едни противоречия за сметка на други. Така че и в това отношение срещата на Путин и Тръмп може да подаде значим сигнал, подчертава авторът в "Известия".

Вестникът на руските делови кръгове "Комерсант" цитира американската телевизия Си Ен Ен, че Тръмп възнамерява да поговори с Путин насаме в Хелзинки само в присъствие на личните им преводачи, преди към тях да се присъединят другите членове на делегациите. Тръмп избра такъв подход и при срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур преди месец. Тогава двамата общуваха сами цял час, преди да поканят на преговорите своите помощници. 

"Комерсант" припомня, че преди няколко дни Си Ен Ен, цитирайки собствени източници, съобщи, че двамата лидери може да сключат сделка за Сирия, но това предизвика удивление, и съответно опровержение от Кремъл. 

Руският вестник твърди днес, че една от темите, които Тръмп и Путин ще обсъдят в Хелзинки, може би ще бъде новият американски план за уреждане на израелско-палестинския конфликт. Очаква се този дълго подготвян план да бъде публикуван в най-близко време и медиите в САЩ, а и редица запознати с него политици предварително го нарекоха "сделката на века". Преди огласяването му обаче се предвиждало посещение в Москва на палестинския президент Махмуд Абас, а вероятно и на израелския премиер Бенямин Нетаняху - поводът щял да бъде Световното първенство по футбол.

Руски дипломати твърдят, че не знаят подробности за американския план, но според арабски източници на "Комерсант" Москва била запозната с основните положения на сделката и не възразявала против поредния опит на САЩ да помирят палестинците и израелците. Според същите източници Русия ще настоява за диалог между американците и Абас, който щял да дойде на финалния мач на Световното първенство и ще преговаря с Путин. В Москва бил поканен и Нетаняху. "Подробности и възможността за такова посещение се обсъждат", казал пред вестника пресаташето на израелското посолство в Русия Алекс Гандлер. 

Източници на "Комерсант" в Израел казали, че визита на премиера в Русия наистина ще има, но не в деня на финала. Основна тема на руско-израелските преговори щяла да бъде Сирия, но едва ли може да се избегне и обсъждане на палестинската проблематика, заключава вестникът.