България имаше четири приоритета за председателството на Съвета на Европейския съюз и постигна успехи по всички. Това бе обобщението на премиера Бойко Борисов за изтеклите шест месеца пред Европейския парламент.

"Постарахме се да бъдем балансьори и честни посредници", заяви Бойко Борисов. "Търсехме консенсус между държавите и институциите."

Премиерът отбеляза като особен принос на българското председателство напредъка на диалога със страните от Западните Балкани.

"Не може да има мир и просперитет, ако Европа не е обединена."

Той отбеляза споразумението между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, постигнат "с посредничеството на България". Страната ни пък е дала "личен пример" с подписването на Договора за добросъседство със Скопие и е отворила темата.

Като особен успех Борисов определи постигането на съгласие между страните членки за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания. На въпрос от евродепутата Илхан Кючук от АЛДЕ (ДПС) за перспективата на Босна и Херцеговина и Косово, премиерът отбеляза, че двете страни сами признават, че "не са готови за статут като този на Тирана и Скопие", но диалогът и работата с тях продължават.

На срещата ЕС - Западни Балкани в София е договорено финансиране за 11 инфраструктурни проекта, за дигитална свързаност и за образователен обмен по програма "Еразъм+" със страните от региона, припомни той.

Борисов отбеляза, че благодарение на усилията на българското председателство е възстановен диалогът с Турция.

"Споразумението с Турция (за бежанците - б.р.) работи. Трябва да се сключат такива споразумения и с други страни", отбеляза той.

[[nid:69951]]

Борисов заяви също, че от 105 законодателни досиета, наследени от естонското председателство, по време на българското по 41 от тях е постигнато споразумение с Европарламента. Той припомни, че на финалната права са четири от шестте досиета по реформата на Дъблинския регламент, който предвижда кандидатите за убежище да подават документи в първата страна членка на ЕС, в която влязат. Това увеличава неимоверно натиска върху страните на първа линия, които понасят почти целия миграционен натиск.

"Не оставихме камък непоместен", заяви Борисов. "Горд съм, че успяхме и за пореден път Европа показа, че може да намира единни решения. Постигнахме резултати в името на по-доброто бъдеще на Европа. Търсихме консенсус дори когато имаше големи противоречия."

Страната ни е допринесла и за развитието на визовата информационна система на Шенген, както и по въпросите за социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, цифровия пазар, както и подготовка за изборите за членове на Европейския парламент догодина.

"Силата на съединението е бъдещето на Европа", заключи Борисов.

Последваха дебати в почти празния Европейски парламент след технически инцидент, които забавиха процедурата с повече от половин час.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер лично поздрави премиера и министърката с ресор българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова - "инженера на това председателство".

"Мотото ("Съединението прави силата" - б.р.) резюмира начина, по който подходихте към председателството - построихте мостове, събрахте хора", заяви Юнкер.

Той отчете постиженията на правителството на България по законодателните досиета, както и политически приоритети като продължаването на диалога със страните от Западните Балкани.

"България се нарежда сред големите страни, които водят Европа напред", пък отбеляза евродепутатът Манфред Вебер от ЕНП. "Справихте се прекрасно, постигнахте много през тези шест месеца. Направихте голяма крачка напред."

Той изрази и подкрепата си за влизането на България в Шенген, защото "доказахте, че можете да пазите външните граници".

Ерик Андрю от Прогресивния алианс на социалистите и демократите пък отбеляза, че по време на българското председателство е постигнат напредък по законодателни инициативи, свързани с опазването на биоразнообразието.

От името на европейските консерватори и реформисти думата взе Ангел Джамбазки (ВМРО), който отбеляза, че председателството е "защитило нашите интереси в директивата за командированите работници" - а именно шофьорите ни да бъдат изключени от нея, което обаче не е факт, а предстои да бъде договорено.

"Няма българин, който да не разбира важността да няма граница между Охрид и Черно море. Поздравявам Ви за политиката на правителството за запазване на баланса в ЕС - недопускането на наказания за Полша и Унгария", обърна се той към премиера Бойко Борисов. "Поздравявам Ви, че защитихте политиката срещу незаконната миграция, неприлагането на несправедливите клаузи в правилата от Дъблин - няма причина да плащаме чужди сметки, не сме били колониална държава, експлоатирала чужд труд", допълни той.

Той покани евродепутатката Ска Келер от Зелените, която посети България с цел да подкрепи протестите срещу новия устройствен план на НП "Пирин", да дойде отново. В Германия през тази година са построени повече от 300 лифта, а в България - нито един, каза той.

Келер от своя страна отговори, че опазването на българската природа трябва да бъде приоритет на правителството. Тя похвали усилията за очертаване на европейската перспектива на Западните Балкани. И отбеляза, че управляващите трябва да работят повече за борбата с корупцията.

"Правим много и за корупцията", отговори Борисов. "Приехме нов антикорупционен закон, създадохме антикорупционен орган с оромни правомощия", каза той.

Премиерът пожела успех на Австрия, която пое председателството на Съвета на ЕС и заяви, че въпреки че "никога не би дала непоискани съвети", винаги е насреща за австрийския си колега Себастиан Курц.