Мистериозен българин от Видин се намеси днес в делото "Сарафово" за единствения терористичен акт в новата ни история.

Както е известно, по него задочно подсъдими са ливанците Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, а техният съучастник Мохамад Хасан ел Хюсеини се взриви.

Делото е във фаза, в която се разпитват всевъзможни свидетели, имали и най-малък досег с някой от тримата терористи, дори имаше изнесени заседания в Бургас.

Днес сред разпитаните в Спецсъда бе Мариела Янева - рецепционистка от видински хотел по онова време. Тя първо се затрудняваше да си спомни каквото и да било от 2012 г., затова се наложи да й четат показанията й пред разследващите.

От тях излиза, че на 14 юли - 4 дни преди атентата, гост на хотела е бил млад мъж с арабска осанка - "тъмна кожа, тъмни очи, черна коса, черни вежди". Носел сак и се предсатвил като ливанеца Мохамед Мохамед, на 25 г.

Той останал една вечер, когато на другия ден на рецепцията дошъл местен мъж, който го потърсил. Запознали се в автобуса София - Видин, самият той бил от дунавския град, но живеел самотен - съпругата му била в чужбина.

"Не обърнах внимание дали има комуникация между двамата. Ливанъцът слезе и седна до българина. Българинът и ливанецът излязоха от хотела – излязох да ги настигна заради минибара", разказа само рецепционистката.

За нейно щастие успяла да ги настигне точно когато се канели да седнат в автомобил, за който вече не си спомня подробности. Така успяла да си вземе дължимите й 7 лв., които младият ливанец изконсумирал от минибара.

Що се отнася до мъжа, който се представил за видинчанин – бил около 45-50 г., висок 160-170 см, по-скоро пълен, със започнало оплешивяване, късо подстриган.

Тя обаче не го е виждала никога повече нито преди, нито след това, отговори на прокурорски въпрос Янева.

"Просто ми прави впечатление, че е отзивчив човек и явно му е предложил, защото жена му е в чужбина, да отседне в тях. Явно момчето не е имало пари просто", отдаде се на размисли рецепционистката.

На което председателката на съдебния състав я скастри, че вече навлизат в териториите на нейните съждения, а не за това е тук.

На описанието отговаря единият подсъдим - Мелиад Фара. Той обаче пък е по-възрастен, роден е през 1980 г. според червената бюлетина, с която го издирва Интерпол.

Двамата бургаски адвокати, които защитават задочно ливанците, изразиха пред Клуб Z учудване, че съдът се занимавал с лица и свидетели, които нямат никакво отношение към случая. Радослав Николов каза само, че е убеден, че от събраното по делото става ясно единствено, че неговият подзащитен (Хасан) е бил на тези дати в България.

"Но, като се замисля, и аз съм бил в България тогава. А много вероятно и вие да сте били", обърна се той към нас.

Не на такова мнение беше прокуратурата. След заседанието и двамата обвинители заявиха, че се касае за единия от двамата обвиняеми, а това, че се представял за Мохамед Мохамед, не означава нищо - защото те сменяли самоличности. Прокурор Красимир Тренчев заяви, че по-натам ще стане ясно какво отношение има "видинският" случай към делото. Въпросният местен жител обаче категорично не е установен досега и го няма в списъците със свидетели.

Днес съдът разпита още хотелиерка от Варна, където спал Мохамад Хасан ел Хюсеини ("нищо особено - не комуникирал"), а също и служители, които са му отдали кола под наем.

От думите на Румен Кънев единственото любопитно бе, че по негова преценка извършителят на взрива говорел "американски английски" и че му се струва по спомен, че се представил с "друга шофьорска книжка - по-голяма, не тази мичиганската" (първият документ, който излезе след атентата, бе мичиганско свидетелство за правоуправление на умрелия терорист на името на Жак Фелипе Мартен, б.р.).

Мнимият Жак Мартен се срещал и със служителка от туроператорска агенция, която му посредничила да наеме кола. Вероника Сашева каза само, че мигновено го разпознала на кадрите след атентата.

"Разпознах го веднага на клипа, който беше изъчен – по поведението, абсолютно същите панталони, карирани. Същата стойка, движения, влезе в офиса и направи впечатление, че се движи по малко по-особен начин."

Делото ще продължи наесен.