Руската държавна компания "Газпром" ще избира между България и Гърция за втората тръба на "Турски поток". Засега оттам дават надежди и на едните, и на другите, така че е налице тиха (засега) конкуренция. И макар още Европейската комисия да не е дала гаранции за проекта, и българската държавна компания "Булгартрансгаз", и гръцката DEPA се подготвят да приемат тръбата. Ако дойде.

Онлайн изданието Energypress.eu съобщи, че съвместното дружество ITGI Poseidon, създадено между DEPA и италианската Edison, смята да развие "гръцката част на "Турски поток" - от гръцко-турската граница през северната част на Гърция и Адриатическо море към Италия, в случай че "Газпром" реши да подкрепи този план като допълнителен маршрут за доставки на синьо гориво за Европа.

Големият въпрос на този етап е дали "Газпром" ще избере гръцка или българска територия за продължаването на "Турски поток", чиято първа тръба е планирана да доставя газ на турския пазар, пише изданието.

Преди около месец някои световни медии съобщиха, че "Газпром" е избрал България като предпочитан маршрут за разширяването на тръбопровода извън Турция. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че и Русия, и Турция са дали съгласие за това.

Въпреки това Елена Бурмистрова, главен изпълнителен директор на "Газпром експорт", бързо отрече тези съобщения, като отбеляза, че все още се разглеждат всички варианти, включително разширението на "Турски поток" през Гърция чрез гръцко-италианското дружество.

Подобно на проекта TAP продължението на "Турски поток" ще се развива като независима система за природен газ без никакви връзки с националната мрежа в която и да е точка, посочва изданието.

Според неназовани източници ITGI Poseidon вече е подал заявление до RAE, гръцкия енергиен регулатор, за лиценз за проекта като независима система. "Газпром" ще трябва да запази капацитет, което ще покаже дали проектът има бъдеще.

Преди три години гръцкото разширение на "Турски поток" представляваше ключова част от усилията на новоизбраната лява коалиция СИРИЗА да установи по-тесни енергийни връзки с Русия и да се противопостави на изискванията на ЕС. Но оттогава стана ясно, че проектът може да бъде разработен само в рамките на нормативната уредба на ЕС за независими газови системи, включени в Третия енергиен пакет на ЕС. Именно заради несъобразяване с Третия енергиен пакет беше спрян в края на 2014 г. проектът за газопровод "Южен поток" през България.

Изданието припомня, че преди около година "Газпром", DEPA и Edison подписаха споразумение за развитието на Южния коридор на церемония, на която присъстваше гръцкият премиер Алексис Ципрас.