Плез юни електоралните нагласи за евентуален парламентарен вот се запазват без съществени промени. ГЕРБ постига ръст от 1,5% спрямо март и остава първа политическа сила (с 24,5%), следвана от БСП (20,1%). "Обединени патриоти" отбелязват лек спад (до 5%) и почти се изравняват с ДПС (4.9%). С 2,2% подкрепа "Воля" все така е под бариерата от 4 на сто. Със същата начална подкрепа от 2,2% стартира новосъздаденото обединение "Демократична България".

Това показват данните от последното национално представително изследване на "Алфа рисърч", което е проведено между 17 и 25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю "лице-в-лице" сред извадка от 1017 души.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34,6%. 6,1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години все още има потенциал за нови политически субекти, коментират от "Алфа рисърч".

Президентът продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но спрямо март губи 5 процентни пункта. Отливът на подкрепа не се отразява на негативните мнения, които се запазват около 10 на сто, но се увеличава делът на разколебаните.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

На Източния фронт Радев води пред Борисов

Ако на Западния фронт Борисов печели успехи, то на Източния своеобразното символно състезание между премиер и президент, поне за момента, е в полза на последния. Въпреки че нито един от двамата висши държавници не успя да посочи конкретни резултати от посещението си в Русия, 43% от българите са убедени, че Румен Радев е бил успешен и е постигнал позитивни резултати, докато за Борисов така смятат едва 26%.

И при двамата обаче преобладават оценките, които са "нито успешно, нито не", което показва, че като цяло или публиката не е разбрала какво са постигнали, или посещенията им не могат да се похвалят с видими резултати.

 Въпреки това около визитата на Радев и последвалото посещение на Борисов при Путин имаше много вълнения и надцаквания от двете страни на "Дондуков" - където са разположени Министерският съвет и президентството.

Една пета от българите харесват правителството.

Правителството запазва привържениците си практически без промяна (20% одобрение). Успешният край на европредседателството намалява критиците му с 2 на сто, но общественият отзвук след бягствата на затворници и убийството на един от тях, катастрофата с военния хеликоптер и протестите на майки на деца с увреждания му костват и 1% спад на привърженици. Подкрепата за кабинета се разколебава и от липсата на сериозни промени и резултати в базови за социалната инфраструктура сектори като здравеопазване, образование, правосъдие, сигурност. Конюнктурните решения неутрализират моментните напрежения, но оценките за работата именно в тези направления изпъкват с високата си критичност.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-висок рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който заради ръста на негативните мнения след трагичния инцидент край Пловдив минава на пета позиция. Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко подобряване на неговите позиции. Другата значителна промяна през юни е с негативен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, въпреки че проучването е провеждано на терен преди вота на недоверие.

Няма промяна в отношението към основните държавни институции. Главният прокурор, съд и полиция остават с критично ниски нива на доверие.

Сотир Цацаров продължава да губи доверие. Негативните оценки към дейността му са се увеличили с 5 на сто спрямо март, положителните остават на около 10 на сто.

Валери Симеонов печели рейтинг, Каракачанов и Корнелия Нинова губят

Сред партийните лидери Бойко Борисов запазва най-високо доверие (37,2%, ръст  от 1,6%), следван от Красимир Каракачанов (25,2%) и Корнелия Нинова (23,3%). Както най-рейтинговият министър на "Обединени патриоти" обаче, така и лидерът на БСП губят популярност в сравнение с март. Традиционно ниският рейтинг на Волен Сидеров спада с още 2%. Единственият от националистите, който бележи ръст – и като министър, и като партиен лидер, е Валери Симеонов (16,4% - ръст от 5 на сто). Сумарно взето обаче, разногласията вътре между националистите, както и с големия коалиционен партньор, водят до отстъпление в електоралните им позиции, коментират от "Алфа рисърч".