Банкерът Цветан Василев е обвинен с дата 28 юли, съобщи официално прокуратурата преди минути. Досега имаше само догадки дали срещу банкера е повдигнато обвинение и дали има европейска заповед за арест.

Ето и цялото съобщение на държавното обвинение

 

Съгласно заявеното в пресъобщение от 17.07.2014 г., Прокуратурата на Република България периодично предоставя информация за хода на досъдебното производство, касаещо дейността на длъжностни лица от управление „Банков надзор” на Българската народна банка, както и на длъжностни лица от „Корпоративна търговска банка” АД. Обемът на предоставяната информация се съобразява с необходимостта от опазване на следствената и банковата тайна.

І. Продължават активни процесуално-следствени действия по трите основни направления на разследване:

- длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“

- длъжностни присвоявания от служители на КТБ АД на сумата от 206 милиона лв.

- престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, във връзка и с констатациите на одиторските доклади. 

За периода от 17.07.14 г. /предното съобщение до медиите/, до настоящият момент, са проведени следните основни действия:

1. На 25.07.2014 г. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев /временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД/, както и Георги Зяпков /ръководител управление „Кредитиране“ в банката/ са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

2. На 28.07.2014 г., в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова  /главен касиер/ и Орлин Русев  /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене. На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“.

3. След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани  задачите на финансово-счетоводна експертиза. Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит.

4. Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. Така например, в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи , като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. /ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор/. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата.

5. От БНБ – управление „Банков надзор”, са изискани всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

6. Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица.

ІІ. Изрично следва да се подчертае, че действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката.

Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи /вкл. кредитни досиета/ от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми.

Разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите. Това се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, чиито процедури не са в зависимост от хода и продължителността на наказателното производство.