Швеция е поредният четвъртфиналист на Световното след победа над Швейцария с 1:0 в Санкт Петербург в най-скучния осминафинал.

Емил Форсберг реализира единствения гол в 66-ата минута, като при удара му от границата на наказателното поле топката рикошира в крака на Аканджи и влезе в мрежата. Личеше, че който вкара първи гол, ще спечели.

Все пак скандинавците играха по-добре, имаха повече и по-опасни атаки. Най-важното - по-ясна идея как да спечелят според футболната си философия.

В 90-ата минута (+2) съдията Дамир Скомина първоначално отсъди дузпа за Швеция и даде червен картон на Михаел Ланг, който избута откъсналия се Мартин Олсон. Беше информиран явно от "видеостаичката" в Москва, че нарушението е извършено пред пеналта. Така използва VAR и отмени решението си за дузпата, но изгонването на Ланг логично остана.

Швейцария натисна след 0:1 и в края няколко пъти застраши Робин Олсен. Не успя обаче да реализира и отпадна. А Швеция ще разбере тази вечер с кой ще спори в следващата фаза - Колумбия или Англия.

В Санкт Петербург два от оставилите добри впечатления отбори в първата фаза заложиха на предпазливост и водиха битка, подчинена на тактическо надлъгване и физически единоборства.

Швейцария повече играеше с топката, ала не правеше нищо опасно с нея, докато Швеция изчакваше и действаше с типичния си директен стил. В 28-ата минута Маркус Берг направи поредния си пропуск на Мондиала - той стреля отблизо, а Ян Зомер изби. 

В 41-ата и Екдал можеше да открие за "Тре крунур", но шутира в аут. Това бяха най-чистите възможности преди почивката.

Швеция продължи да бъде по-организираният тим и след антракта. Така падна голът в 66-ата. На контраатаки "жълто-сините" имаха добри ситуации.

Швейцария застраши шведската врата (пред нея тимът на треньора Яне Андерсон изгради истинска стена, в която се разбиваха акциите на "часовникарите") чрез Емболо и Сеферович, но само толкова.

Скандинавците са на четвъртфинал за първи път от 1994 г., когато бяха полуфиналисти в САЩ.

Любопитно е, че два от осемте отбора в топ 8 излязоха от "българската група" на квалификациите - Франция и Швеция.