Англия прекъсна прокоба и най-накрая спечели с дузпи на голямо първенство - 4:3 след 1:1 срещу Колумбия в последния осминафинал на Световното. На четвъртфинал британците ще срещнат Швеция (на 7 юли от 17 часа в Самара), която победи с 1:0 Швейцария по-рано днес.

Мачовете от следващата фаза на елиминациите са в петък и събота. Сряда и четвъртък са почивни дни.

"Трите лъва" поведоха с гол от дузпа на Хари Кейн, но колумбийците изравниха чрез Джери Мина в добавеното време - пореден съспенс. Англия бе елиминирана с дузпи на три Мондиала - през 1990-а, 1998-а и 2006 г. И на три Европейски първенства - 1996 г., 2004 г. и 2012 г.

Двата отбора едва не се сбиха. Снимки АП/БТА и ФИФА

Последният осминафинал, игран на стадион "Откритие арена" в Москва, разочарова в редовното време. Срещата бе накъсана от нарушения, разправии и грозни сцени. Американският съдия Майк Гайгер като цяло бе в тон с най-нелицеприятен двубой от началото на Мондиала. Съперниците поиграха в продълженията, като си ги поделиха като надмощие.

Реферът позволи на футболистите да му се качат на главата, особено колумбийците, а на моменти и британците. Раздаде много жълти картони, но спокойно можеше да вдигне и червени - имаше играчи в двата тима, които си ги просеха.

Англия е на четвъртфинал на Световно за първи път от 2006 г., когато в тази фаза отстъпи пред Португалия с дузпи. Оттогава островитяните имаха само една елиминационна победа.

Колумбия, която беше четвъртфиналист в Бразилия преди 4 лета, излезе без контузения си капитан Хамес Родригес.

А тимът на Гарет Саутгейт започна по-добре - повече търсеше атакуващия футбол, докато колумбийците действаха типично защитно. Хари Кейн имаше възможност да стреля към вратата с глава, но ситуацията бе трудна.

В края на полувремето играчи на двата тима се сдърпаха, а Вилмар Бариос получи жълт картон за удар срещу Джордан Хендерсън. Това би всичко през първата част. Англия повече искаше, но не знаеше как да отбележи.

По-активната игра на "Трите лъва" продължи и след почивката. След поредица от статични положения пред вратата на "лос кафетерос" Карлос Санчес пребори Хари Кейн и реферът отсъди дузпа, която нападателят на "Тотнъм" реализира. Изпълнението се забави заради протестите на латиноамериканците.

Нататък продължиха сцените. Англия известно време контролираше мача, но в края Колумбия натисна. В 83-тата минута Кайл Уокър направи поредна грешка на Мондиала и при контрата Хуан Куадрадо бе близо до изравняването. 

Течеше добавеното време, когато влезлият като смяна Урибе пробва далечен удар, избит с мъка от вратаря Джордан Пикфорд. При изпълнението на корнера Джери Мина заби с глава, а на голинията Киърън Трипиър не се намеси добре и довкара кълбото в мрежата - 1:1.

Пореден мач, в който Англия изпусна победата в редовното време наивно и глупаво. Не че направи и необходимото, за да подсигури победата. В първото продължение обаче двубоят не приличаше на предишните 90 минути. Колумбия си повярва и пое юздите. На няколко пъти голът бе доста близо. Фалкао се размина може би с победно попадение.

Във вторите 15 минути нещата отново се обърнаха - Англия натисна. И съжаляваше, че не вкара, пропуски направиха Дани Роуз и Ерик Дайър с глава. Колумбия удържа и се стигна до дузпи за трети път на осминафиналите. Поне в продълженията и в последните минути на редовните 90 се игра футбол, разправиите бяха загърбени.

Сълзи за колумбийците.

Дузпите вървяха лошо за Англия, но удар в гредата обърна развоя. Фортуна този път се усмихна на наследниците на родоначалниците на играта (виж по-долу всички дузпи).

Пикфорд спасява дузпата, след която Англия вкара и ликува.

При дузпите:

Радамел Фалкао (Колумбия) - гол, 1:0

Хари Кейн (Англия) - гол, 1:1

Хуан Куадрадо (Колумбия) - гол, 2:1

Маркъс Рашфорд (Англия) - гол, 2:2

Луис Муриел (Колумбия) - гол, 3:2

Джордан Хендерсън (Англия) - пропуск, вратарят на "Арсенал" Давид Оспина изби, 3:2

Матеус Урибе (Колумбия) - пропуск, греда, топката разтресе рамката и тупна пред голлинията, 3:2

Киърън Трипиър (Англия) - гол, 3:3

Карлос Бака (Колубмия), пропуск, Джордан Пикфорд спаси ефектно, 3:3

Ерик Дайър (Англия) - гол! 4:3, Англия е на четвъртфинал

Английски купон в Лондон...
... и на Червения площад в Москва.