Ако парламентът беше търговско дружество, със сигурност щеше не само да се самоиздържа, но и да внася дивиденти в държавния бюджет. Вместо да ни тежи ненужно с разходи за 62.150 милиона лева за 2018 г.

Това би станало, ако първият парламентарен шеф на ГЕРБ - Цецка Цачева, беше спазила обещанието си за закон за лобизма. Тогава депутатите може би щяха да се пререгистрират като лобисти, вместо да се чудят в коя офшорна зона да складират парите, припечелени с подписи под внесен законопроект (за изменения и допълнения). И сега не е късно да го направи - все пак е правосъден министър.

Ако трябва да се изброят законите, обслужващи нечий частен интерес, трябва да се издаде алманах. Най-честите ЗИД-ове са свързани с четири теми: тютюн, алкохол, превози и земи. “Гръбнакът” на българската икономика - както правилно забелязвате, сектори, които не са с висока добавена стойност.

И ако парламентът на Тройната коалиция ще се запомни със Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници, "най-лобисткия", както отбеляза Бойко Борисов 5 години по-късно, то парламентите с принципали ГЕРБ/Борисов имат много по-сериозен принос в лобизма. Който у нас се практикува като проституцията - извън закона. (Нали знаете, не е престъпление, че проституираш, наказанието е за този, който склонява към проституция.)

При това интересите, които обслужват различни кръгове от управляващите, са толкова различни, че понякога ЗИД се внася в същия ден, в който се приемат други подготвени за приемане законови промени. Пример - по Закона за рибарството и аквакултурите. Или пък управляващите не могат да решат кое лоби да подкрепят - и като Буридановото магаре предпочитат да не вземат нито една, нито друга позиция. Пример - приетият на първо четене закон за храните, който така си и стои на трупчета от миналия ноември заради спора на две компании, бутилиращи изворна и минерална вода и подкрепящите ги.

Или пък - решават да подкрепят едно лоби, но работата се размирисва, както стана преди години с поправката “Лим”. Тя беше наложена заради ужасната катастрофа, при която загинаха 12 дечица при ученическа екскурзия, а транспортното лоби в ГЕРБ се опита да върне отново старите автобуси в бизнеса. Но Синята коалиция попречи. Както попречи и на поправката, облагодетелстваща арендаторите. Ами поправката, която удари по селските казани - в интерес на родни производители на твърд алкохол. Или онази с рекламата на марихуана - без прецедент в парламентарната история, депутати на ГЕРБ подмениха текст в закон, който после беше публикуван в "Държавен вестник" без указ на президента. Един от замесените е още в ПГ на ГЕРБ, а друг пъпкува в други партии. 

Особено често в парламента се вдига пушилка. В буквален и преносен смисъл. За забраната за пушене на обществени места, за забраната на търговия с цигарени гилзи или за акциза на цигарите, който парламентаристите не смееха да пипнат, докато “Булгартабак” беше собственост на Делян Пеевски. Справка - четири поредни години акцизът върху цигарите се отлагаше. И през 2014 г. 43-тият парламент реши да започне с бавни стъпки от 2016 г. - защото България трябва да догони средните акцизни нива в ЕС. А в края на 2015-а, когато се приемат традиционно данъчните закони и бюджетът за следващата година, Министерството на финансите начело с Владислав Горанов наложи календар на акцизите, в който цигарите, произведени от пеевския “Булгартабак” и пещерните “Кингс”, сиреч българските, поскъпваха с най-малко за разлика от вносните. Без значение, че този календар беше различен от приетия преди година.

Тютюневият лобизъм има дълга парламентарна история. Особено през последните 5-6 години. И ако ГЕРБ не бяха решили да одимят средата с предложението си за нов по-висок акциз на бездимните цигари, и то в средата на годината - което е прецедент, а го бяха направили, когато му е времето - при подготовката и приемането на данъчните закони наесен, нямаше да бие толкова на очи.

Бездимните цигари станаха законни в България от 1 януари т.г., а през миналата година за тях беше договорена по-ниска акцизна ставка от тази за обикновените цигари. От Института за пазарна икономика (ИПИ) дори настояваха за нулева ставка с аргумента, че били по-малко вредни. Тютюневите компании вече бяха направили свои проучвания и срещи - и макар председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да настоя за стандартна акцизна ставка, в крайна сметка накрая беше прието ставката за бездимните цигари да е като за рязания тютюн - 152 лева за килограм, което прави под левче за кутия стикове.

От миналата пролет собственик на 23 марки на “Булгартабак”, на дистрибуцията и износа е “Бритиш Американ табако” (БАТ). А производител и единствен засега вносител на бездимните цигари (технологията IQОS) в България е американската “Филип Морис”. БАТ също имат такава технология - и завод в Румъния, който произвежда бездимни цигари, но още не са пуснати в България. Като цяло това е част от стратегията на големите в бранша да се насочват към нови технологии като бездимните изделия.

Бездимните цигари на "Филип Морис" обаче бяха отхвърлени през януари тази година от всемогъщия регулатор в САЩ - Американската агенция за храни и лекарства (FDA), която не ги допусна до американския пазар. Наред с това десетина американски сенатори от Демократическата партия призоваха FDA да го направи и да не допусне концернът да предлага устройствата с рекламата, че са по-малко безопасни от традиционните цигари.

На българския цигарен пазар, вече изцяло доминиран от международни компании, именно марките на БАТ и на “Филип Морис” се конкурират и са най-предпочитани. Единственият български производител - пловдивската "КТ интернешънъл", не успява да увеличи и бездруго малкия си пазарен дял, който е под 10%. Пазарът на цигари и тютюн е благодатен в България поради високия процент пушачи и корупционната среда, където контролът е силно занижен. Тези условия осигуряват бизнес на много производители и търговци - и български, и чуждестранни.

По данни на "Евробарометър" България е втора в ЕС по дял пушачи - 36%, първа е Гърция с 37% при средно за ЕС 26%. Но пък страната ни е на първо място по “дневни” пушачи - 36 процента срещу 35 на сто в Гърция и 33% в Хърватия. Но докато средно за ЕС броят на изпушените цигари спада от 14.7 през 2014-та на 14.1, то в България се увеличава на 15.9 цигари средно на ден.

В битката за пазарен дял в обращение са пуснати всякакви аргументи, в това число и опазването на здравето, върху което акцентират защитниците на ниския акциз за IQOS. Цитират се проучвания. Но в свят, в който научните изследвания, също както и социологическите, често се финансират от заинтересовани от резултатите страни, трудно може да се вярва безусловно. В писмото на сенаторите демократи са изявени съмнения относно изследванията, представени от "Филип Морис" пред FDA например.

Преди две години The Guardian публикува статия, в която съобщи, че Фондацията за захарни изследвания, известна днес като Захарната асоциация, е платила на учени да изготвят проучване през 1967 г., което игнорира ролята на захарта в сърдечните заболявания.

Лобизмът не е присъщ само на българския парламент. През 2010 г. евродепутатите отхвърлиха маркирането на junk food - храните, в които има твърде много мазнини, захар и сол, с подобна на светофар система с червени, жълти и зелени етикети. И цялата кампания, която да предотврати маркирането, струваше 1 милиард евро, разкри EU Observer - една от най-скъпите лобистки кампании.

Така че извод първи. Лобизмът да се легализира. (И проституцията.)

Извод втори. Цигарите вредят на здравето. И тези, които ги продават, трябва да правят големи и силни кампании за това.

*Наречие. Диал. На дребно, на парче, по малко.

*Парлама (диал.) - Съществително нарицателно име. ЗНАЧЕНИЕ - гюрултия, ж.р. (разг.), врява, глъчка, шум. Вдигам гюрултия. Вдигам парлама. СИНОНИМИ: (същ.) кавга, крамола, разпри, раздор, разправия, каране, виканица, спорене, препирня, сбиване, бой, скандал, несъгласие, разногласие, пререкание, конфликт, шум, врява, гюрултия, бъркотия, суматоха, препирня, крамола, разпра, свада, спречкване, счепкване, разрив, конфликт, прение, полемика, спор, неразбирателство, спорене, викане, сцена, разправия, схватка, борба, избухване, пререкание, препиране, виканица, глъч, крясъци, писъци, викане, патардия, тупурдия, дандания, врява, глъчка, викове, веселба, гуляй, бъркотия, суматоха, кавга, караница. Уикипедия.