"Не се прибирайте у дома, вече сте мъртви."

Такива заплахи могат да се прочетат в туитър профилите на колумбийските национали Матеус Урибе и Карлос Бака в първите часове след осминафинала срещу Англия, загубен от латиноамериканците с 4:5 (1:1 в редовното време) след дузпи на Световното, пише в. "Дейли мейл".

Полицията вече разследва акаунтите, от които идват заканите.

А те звучат зловещо и не просто като гневни реакции на темпераментни фенове. Ден по-рано се навършиха 24 години от смъртта на бившия национал Андрес Ескобар. В мача срещу САЩ на мондиала през 1994 г. защитникът си вкара автогол и Колумбия отпадна.

Десет дни след като тимът се прибра в страната си, 27-годишният Ескобар беше застрелян. Неговият брат Сачи изрази опасения пред пресата в родината си, че при загуба от Англия може да се стигне до нови смъртни заплахи. Той даде интервюта, в които призовава футболът да не се приема толкова насериозно и да обединява хората, не да ги разделя.

"Брат ми не получи и една заплаха, а беше брутално убит, припомни Сачи Ескобар. - Фактът, че толкова години по-късно социални мрежи се използват за такива неща, показва, че не сме си извлекли поуки от смъртта на Андрес, нищо не сме научили. Хората, които отправят заплахи, не са никакви колумбийски фенове. Трябва да бъдат заловени и хвърлени в затвора."

"Лос кафетерос" изравниха в добавеното време на двубоя в Москва. При дузпите Матеус Урибе уцели напречната греда, веднага след това вратарят на британците Джордан Пикфорд парира удара на Карлос Бака. Между пропуските на двамата Киърън Трипиър и Ерик Дайър реализираха и пратиха Англия на четвъртфинал.

Селекционерът на "Трите лъва" Гарет Саутгейт прегърна както Урибе, така и Бака след края. Това бе един от малкото стойностни моменти в мач, изобилстващ от грозни сцени.

Саутгейт и треньорът на колумбийците Хосе Пекерман с Урибе.

Саутгейт добре знае какво е чувството. След негов пропуск от 11-те метра Англия загуби полуфинал на "Уембли" от Германия на Европейското през 1996 г.

Преди дни заплахи получи и Карлос Санчес, съотборник на Бака и Урибе, заради червения си картон в началото на срещата с Япония в групата.

"Умри, Карлос Бака. Кучи син. Никой не те иска, ти си гонорея. Не се завръщай в страната ни", пише потребител на туитър с името Давид Кастанеда.

"Благодаря на всички играчи с изключение на кучия син Карлос Бака. Ти си ненужен, мъртвец си. Не се прибирай", гласи пост на Джон Дукесмо.

Десетки други послания звучат по същия начин. Бака и Урибе са призовавани сами да сложат край на живота си. Вече били изиграли последния си мач за Колумбия.

Разбира се, има и такива, които изразяват подкрепа за двамата футболисти. Те припомнят участта на Ескобар.

"Не пожелавайте смъртта на Бака и Урибе. Нима искаме да се повтори станалото с Андрес Ескобар? Това ли е Колумбия? Мачове се губят и печелят, а ние сме истинска страна", пише Брайън Санчес.

"Има годишнина от смъртта на Андрес Ескобар, а вие сега искате смъртта и на Бака. Съжалявам, но не понасям такива хора. Разкарайте се от стената ми", заявява Лоис Лане.

Колумбийците са сред най-колоритните фенове в Русия. И най-многобройните от една страна. Твърди се, че е имало към 50 000 колумбийци на мондиала, над 30 хиляди от които бяха снощи на трибуните на ст. "Откритие арена". Някои от тях пътуваха от родината си, а други от Европа и САЩ, където живеят и работят.