Унгарският министър-председател Виктор Орбан е готов да преговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц и с германската канцлерка Ангела Меркел за двустранни сделки, които да ограничат нелегалната миграция и да улеснят връщанията на нямащите право на убежище според негово интервю за германския всекидневник „Билд“, цитирано от Ройтерс.

„Редът може да бъде само: преговори между Германия и Австрия, после преговори между Австрия и Унгария“, казва Орбан, цитиран от изданието. „И само накрая, ако наистина има яснота за германската позиция, може да има преговори между Унгария и Германия.“

Консервативният блок на Меркел реши в понеделник да създаде „транзитни центрове“ по границата с Австрия за влизащите нелегални мигранти, чието първо влизане в ЕС е било регистрирано в други негови държави. Те ще бъдат връщани там. 

Решението спаси от разрив консервативния блок между християндемократите на Меркел (ХДС) и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС), които искаха по-строги мерки за отраничаване на имиграцията. Сега Меркел се нуждае от подкрепата на коалиционния партньор в правителството си, социалдемократите, за сделката.

Австрия й реагира, като предупреди, че може да наложи същите мерки по южните си граници – Италия и Словения. Европейски лидери се опасяват, че подобна верижна реакция може да доведе до разпад на системата за движение без граничен контрол в ЕС.

Междувременно германското вътрешно министерство съобщи, че вече работи по подготовката на споразумения с други страни от ЕС за връщане на бежанци в страните, където те първо са подали молбите си за убежище.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер отива във Виена в сряда за разговори с Курц и Орбан има насрочен среща с Меркел в Берлин.

Говорителка на министерството каза, че още няма дати за подписване на споразуменията.