"Корабът има само един капитан!", скандираше насъбралото се множество от над 10 000 души. Новият политически ред в Италия започва да придобива облик и това си личи на това зелено поле, където погледите на хората са вперени в политик, който се справя с една от най-старите разделителни линии в италианската политика, пише Илария Полески от Ройтерс.

Докато Матео Салвини излизаше на трибуната, за да произнесе реч на митинга на дясната си партия Лигата - основана с идеята Северна Италия да се отдели от Южна - десетки нови привърженици на политическата сила от южните райони го приветстваха с шумни и одобрителни възгласи.
Ежегодният митинг, състоял се в неделя, е продължение на традиция, датираща от 1990 г. Тогава на него бе отправен призив за независимост на Севера, а сега това вече е забележителна акция на Севера и Юга, обединени зад новия образ на партията, наложен от Салвини, като политическа сила с антиимигрантска и евроскептична програма.

Неделният митинг показа как преобразената Лига на Салвини и по-точно твърдите му мерки срещу имиграцията променят италианската политика. Противниците виждат в него опасен популист, който се заиграва с национализма и страха от чужденците, но благодарение на него рейтингът на партията се повиши, а влиянието й обхвана нови територии. 

Откакто като министър на вътрешните работи Салвини реши да затвори пристанищата за по-голямата част от спасяваните в Средиземно море кандидати за убежище от Африка, подкрепата за Лигата рязко се увеличи, показват допитвания. 

"Сега това е национална, а не Северна Лига", каза на митинга край село Понтида (на час път с кола от Милано) Анселмо Горга, младежкият координатор на партията от Базиликата, една от най-бедните области на Южна Италия.

Около него хора, облечени в синьо - новият цвят на Лигата, се бяха смесили с повечето от присъстващите, все още облечени в традиционния за партията зелен цвят. Един мъж дори си беше боядисал брадата в зелено, но вече не се виждаха чуждите за Италия атрибути от отцепническия период на партията, като например шлемовете с рога.

"Радваме се да бъдем част от това, дори с хора от Севера. Това, което казва Салвини, за нас е закон, понеже е добре за цялата страна", подчерта Горга.

На митинга имаше и щандове, на които се предлагаше традиционна южняшка храна като например моцарела. Митингът бе организиран на същото поле, на което предишните поколения от привърженици на Лигата призоваваха за отделяне на благоденстващия Север от Юга, заклеймяван, че е корумпиран и само харчи пари. 

Вътрешният министър Салвини демонстрира през уикенда, че е добър плувец в бивш мафиотски имот, конфискуван и превърнат в туристическа атракция.

След като Салвини промени "бренда" на партията, за да подчертае националния й характер, подкрепата за нея в социологическите проучвания достигна до около 30 процента, което е горе-долу равнището на подкрепа на коалиционния й партньор Движение "5 звезди".

На изборите на 4 март Лигата получи 18 процента от гласовете, а самият Салвини беше избран за сенатор от южната област Калабрия.

"Той е единственият лидер, способен да изрази въжделенията на хора, който сякаш нямаха никакво бъдеще", каза областният секретар на Лигата за Калабрия Доменико Фурджуеле.

Пред множеството на митинга министърът на държавната администрация и член на Лигата от Сицилия Джулия Бонджорно заяви, че се чувства добре приета в северните бастиони на партията.

"Като сицилианка от Палермо аз се почувствах като у дома си", каза тя под бурни ръкопляскания.

Някои знакови за партията личности обаче не са особено въодушевени от прегръдката на Салвини с Юга. Правеше впечатление отсъствието от митинга на бившия лидер на Лигата Умберто Боси, като официалната причина беше, че го боли гърбът. 

В отговор на въпрос за телевизионните кадри с южняците на митинга в Понтида той заяви следното пред вестник "Кориере дела сера":

"Видях единствено някакви хора, чийто интерес е да бъдат издържани (от Севера)".

От трибуната в Понтида Салвини говори за още по-големите стремежи на Лигата, надхвърлящи пределите на Италия.

"Целта е да променим Европа и да дадем глас на народите, хокани от онези, които се грижеха единствено за финансовите приходи и мултинационалните корпорации, и които ни предлагаха несигурно и плашещо бъдеще", каза той. 

БТА.