За една минута прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра днес Иван Гешев за заместник главен прокурор. Нито един член на колегията не взе думата за дебати, главният прокурор Цацаров каза, че е дал мотивите си писмено и колегията гласува единодушно 9:0.

Самият Гешев дори не дойде.

Както е известно, обвинител № 1 направи еднолично предложение за Гешев, след като беше заявил, че няма да му трябва трети заместник (към ВКП) на мястото на Борислав Сарафов. Така Цацаров вече има общо 5-има заместници.

По-късон бе съобщено, че Гешев ще упражнява методическо ръководство на спецпрокуратурата, която в момента оглавява, а ресорът му във ВКП ще е борба с корупцията.

"В предложението е посочено, че прокурор Гешев има значителен професионален опит като следовател и прокурор с доказани качества при разследването и упражняването на функциите по ръководство и надзор на дела с фактическа и правна сложност. Той притежава административен опит, придобит в период на активни организационни и законодателни промени, свързани с разширяване компетентността на Специализираната прокуратура с разследвания на най-значимите корупционни престъпления и престъпленията, засягащи националната сигурност - съобщиха от съвета. - 

Сред основните му правомощия като заместник на главния прокурор Гешев ще бъдат засилване на методическата помощ по отношение на териториалните прокуратури и особено на Специализираната прокуратура, с оглед активизиране на дейността по разследванията за корупционни и данъчни престъпления, както и изпирането на пари; повишаване качеството на работата и запазване на високото нива на срочността на разследване и решаване на преписките и делата с такъв предмет; оптимизиране на механизмите за взаимодействие в съответствие с нормативните и структурни промени в организацията и дейността на органите за противодействие на корупцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров се мотивира, че с направеното до Прокурорската колегия предложение за увеличаване на броя на неговите заместници, е посочил специфичните правомощия, които предвижда за новоразкритата длъжност: засилване на методическата помощ по отношение на териториалните прокуратури и особено на Специализираната прокуратура, по разследвания за корупционни,  данъчни престъпления и за изпиране на пари, повишаване на качеството на работа и запазване на високо ниво на срочността на разследване и решаване на преписките и делата за тежки престъпления, както и оптимизиране на механизмите на взаимодействие в съответствие с нормативните и структурни промени в организацията и дейността на органите за противодействие на корупцията." 

 Освен че по забележителен начин Гешев бе преместен от Градска прокуратура в Спецализираната задно с делото "КТБ", (което изненадващо се оказа за организирана престъпна група), той е забележителен с духовитостта си. Например - сравни разследването по КТБ с "кацане на Луната с дизелов двигател" или "трансплантация на глава, сравнена с операция от апендисит".

Дело на Гешев и екипа му е 11 000-страничният обвинителен акт по същото дело, който още се чете в съда и това ще продължи месеци наред.