Поредна финансова инжекция за държавната компания „Холдинг БДЖ“ ЕАД - правителството днес все пак реши да отпусне на железниците близо 104 млн. лева финансова помощ за погасяване на задължения към облигационери. Парите ще дойдат от централния бюджет към Министерството на транспорта. Условието е железниците да възстановят сумата до 28 декември 2020 г.

"Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.", пише в съобщението на правителството. 

На предишно заседание на Министерския съвет решението за отпуснане на нови средства на БДЖ бе отложено по искане на финансовия министър Владислав Горанов. Преди ден пък се разбра, че буквално часове преди обявена от съдия-изпълнител тръжна процедура за продажба на сграда на БДЖ в центъра на София компанията и банките кредиторки са постигнали споразумение как да се покрие остатъка от облигационния заем.

Затова и търгът за продажбата на централата на железниците в идеалния център на столицата е спрян. Самата сграда е паметник на културата.

По искане на кредиторите FMS Wertmanadment, Dexia Credit Local S.A. и KA Finanz AG бе обявен търг за сградата с начална стойност 7.3 млн. лева. В резултат Софийският градски съд осъди "БДЖ - Пътнически превози" да заплати общо 20 млн. евро (плюс 1.9 млн. лв. разноски по делото). Така се стигна и до обявяването на разпродажба на активи. Във вторник е бил постигнат успех -  да се подпише споразумение за начина на заплащане на дължимите суми към заемодателите.

Заемът беше изтеглен заради закупуването на дизелови мотриси за железниците през 2005 година, по време на кабинета Сакскобургготски и транспортния министър Николай Василев. Кредитът от 190 млн. евро, с който са платени, е обезпечен със залог на самите машини. Поради невъзможност да плати дълга, БДЖ пусна облигационни заеми.