Балканска лидерска четворка обсъди на среща в Солун важни за региона проекти в състав - премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия. Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич обсъдиха важни инфраструктурни проекти, които да подобрят свързаността в региона и в ЕС.

"Ние направихме едно балканско председателство, защото не проявихме егоизъм. Вярно, в България това не го разбират, но това е по-сложно. Дадохме възможност на всяка от балканските държави да се представи пред 28-те", каза Борисов на пресконференция късно тази вечер след четиристранната среща на върха в Солун, предаде bTV.

"Ние не търсим нашата четворка политически да казва: "Ние четирите". Ние искаме да вдигнем БВП и да се състезаваме къде пенсиите и заплатите са по-високи – това е истинското балканско съревнование, а не кой колко танка и изтребители е купил", каза още Борисов.

"Изразихме нашата подкрепа за приемането на Сърбия в ЕС, имаме чувството, че Сърбия е член на нашето европейско семейство”, каза премиерът на Гърция Алексис Ципрас, който благодари на Борисов за "балканското председателство". 

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е оптимистично настроен за бъдещето на страната му в Европа.

Борисов, заедно с премиерите на Гърция, Румъния и президентът на Сърбия уточниха какви инвестиции ще поискат от китайските инвеститори по време на срещата 16+1 в София на 6-7 юли. Премиерът на Китай Ли Къцян е в София, където ще са и лидерите на 16 балкански страни.

 
Особено важни проекти

Лидерите на балканските страни обсъдиха важни инфраструктурни проекти като изграждането на мултимодалния коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Разград-Русе, и евентуално включване на Румъния в това направление.

Проектът за мултимодален транспортен коридор е стратегически - ще улесни достъпа на Германия до Егейско море, но е също така особено значим за Русия, осигурявайки й директна транспортна връзка с Беломорието, коментираха преди време анализатори.

Изграждането на новия транспортен коридор ще подобри свързаността между Югоизточна България и Североизточна Гърция, но главно - между Черно и Средиземно море, а подкрепата от Румъния би се изразила и в съгласие за трети мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш.