Страните от Западните Балкани трябва да решат проблемите помежду си и Европейският съюз сам ще поиска те да се присъединят към него. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със своя колега от Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

"Всеки да си подреди къщичката и Европа сама ще ни поиска", каза той на съвместна пресконференция със Звиздич.

Днес Борисов беше удостоен с награда "Европейска личност на годината" за приноса си към европейската интеграция на страните от Западните Балкани по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя се връчва от Европейската независима агенция за избор и промоция на най-успешните мениджъри и личности.

През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев бе удостоен с отличието "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа", връчвано от същата организация.

При връчването на наградата премиерът представи своите пет основи за развитие на балканския бизнес - магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища, сигурността и етническата толерантност.
"Политическите лидери трябва да мислят само за едно - за мира и етническата толерантност. Иначе бизнесът ще отиде на запад, където е спокойно", каза той.
Борисов заяви, че се радва, че всички страни от Балканския полуостров подкрепят развитието на инфраструктурата.
"В момента, в който изградим инфраструктурата, това ще е печатница за пари за Балканите", предрече той. "Трябва да пислим как да изградим визионерската си система, как ще изглеждат Балканите след 3-4 години. Защото ние ще ги построим. До година- година и половина Белгард - София -Истанбул е магистрала."
Той припомни и важността на доброто административно обслужване на бизнеса, за да получат страните максимален приход.

При срещата си със Звиздич по-рано Борисов даде за пример пред Босна и Херцеговина решаването на конфликта между Македония и Гърция за името на бившата югославска република и договора за добросъседство между София и Скопие, сключен през миналата година.

"Самите политически елити на Балканите трябва да затворим тези конфликти, за да продължим по пътя към НАТО и ЕС", заяви Борисов. "Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да вземе пример за решението на вътрешните конфликти, което постигнахме."

Бойко Борисов и Денис Звиздич се срещнаха в Сараево днес.

Той предложи на босненския си колега да вземе пример от България и за намаляване на етническото напрежение, което съществува в бившата югославска република.

"България е пример за етническа толерантност, нашият пример може да се приложи в Босна и Херцеговина."

Накрая Борисов подчерта и ползата за Европа от сближаването със Сараево:

"Убеден съм, че всички европейски колеги разчитат на вас, защото Босна и Херцеговина в НАТО и ЕС значи едно - много силна преграда срещу радикалния ислям."

Той заяви, че е спокоен, че Западните Балкани ще останат в дневния ред, защото е получил обещание от канцлера Себастиан Курц, че темата ще бъде приоритет и на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич благодари на Борисов за усилията му, насочени към европейската интеграция на Западните Балкани.

Той заяви, че Сараево възнамерява скоро да подаде официална кандидатура за членство в ЕС и че се очаква в следващите месеци да бъде активирана пътната карта за присъединяване кам НАТО. Сред приоритетите на страната са развитие на инфраструктурата и свързаността, както и противодействието на "всякакъв вид радикализъм и тероризъм".

Наградата "Европейска личност на годината" е фокусирана върху положителния принос и не се интересува от политиката или страната, от която мениджърите идват, се посочва на сайта й. Агенцията е създадена през 1995 г. и оттогава избира най-успешните хора във всички области на бизнеса, се казва още на сайта, според който "целта на събитието е да насърчи хората, които създават добро за себе си и за своята среда и които осигуряват не само растеж, но и талант и култура, които зависят от тях".

През 2016 г. наградата за най-добър премиер печели унгарският министър-председател Виктор Орбан заради "изключителен икономически растеж и развитие, особено заради резултатите му в областта на заетостта".

През 2017 г. наградата "Личност на годината в региона" са получили председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, премиерът на Македония Зоран Заев и Йосип Юратович, член на Бундестага.