След два дни почивката Световното по футбол продължава с четвъртфиналите Франция - Уругвай (17 часа в Нижни Новгород) и Бразилия - Белгия (21 ч. в Казан). Тази вечер ще знаем съперниците на първия полуфинал на 10 юли.

Това са по-вълнуващите 1/ 4-финали като имена на съперниците и техните звезди. От карето само белгийците не са били световни шампиони.

За последно Франция стигна полуфинал през 2006 г. в Германия, а после загуби битката за титлата срещу Италия с дузпи. "Петлите" ще бъдат без наказания заради жълти картони Блез Матюиди, който направи добри мачове, но селекционерът Дидие Дешан има опции на скамейката.

Уругвай беше в топ 4 преди 8 лета в Южна Африка. Голям удар за тима е контузията на осминафинала на Единсон Кавани, който вкара и двата гола във вратата на Португалия. Нападателят няма да играе днес. "Небесносините" таят слаба надежда, че поне може да седне на резервната скамейка. Окончателно решение за това ще бъде взето два часа преди двубоя.

Клуб Z отново се свърза с мотивационния говорител д-р Густаво Сербино, който вече е при отбора в Русия. Припомняме, че той е един от хората, оцелели в самолетната катастрофа през 1972 г., известна като "Чудото в Андите".

"Много е вероятно Кавани да не играе изобщо. Но Уругвай е отбор от футболисти, а не от звезди. Това им казах на момчетата. Ако не играе Кавани, влиза Стуани и играе също толкова страхотно. Прогнозирам победа на Уругвай, независимо дали Кавани ще играе или не. Играчите са уверени в силите си. И Кавани е убеден, че ще успеят и без него", коментира Сербино, ръгбист на младини, по телефона от Нижни Новгород.

Футболният свят чака с огромен интерес сблъсъка Бразилия - Белгия. Това би бил и достоен финал на мондиала, но мачът се зададе още след жребия. Двата съперника го направиха възможен, тъй като спечелиха групите си, а след това и осминафиналите.

В редиците на "селесао" се завръща лекувалият контузия Марсело, а няма да играе заради наказание Каземиро. Бразилия мечтае за титлата. Само спечелването й може да заличи раните от унизителното 1:7 в полуфинал срещу Германия преди четири години на домашното Световно.

Както се казва клиширано, Белгия има среща с историята. Русия 2018 е шансът на изключителното поколение на "червените дяволи" за нещо голямо. След четири години някои от героите няма да ги има. Тимът отпадна на четвъртфинал в Бразилия. 

Последното участие на полуфинал беше в Мексико '86. Белгия направи един от мачовете на мондиала дотук. Наложи се да обръща Япония от 0:2 в предишната фаза. И го направи, но тогава пролича, че тимът не е чак толкова непробиваем.