Една от държавните банки на Китай - Китайската банка за развитие, и Българската банка за развитие (ББР) подписаха споразумение за кредитна линия от 1.5 млрд. евро. Парите са предназначени за нисколихвени кредити за български фирми.

В Министерския съвет днес се подписаха десет споразумения след разговорите между премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян. Подписани са Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Националната енергийна администрация относно мирното използване на ядрена енергия, Меморандум за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия между Министерството на икономиката на България и Министерството на търговията на Китай, Споразумение между правителството на Китай и България за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

 
София и Пекин се споразумяха и за Протокол за фитосанитарни изисквания за белене на слънчогледово семе, Писмо за намерения между Министерството на икономиката на България и Китайска държавна администрация за тютюна (евентуално да се отглежда тютюн за нуждите на китайските фирми у нас - б.р.), Меморандум за разбирателство между Национална компания "Индустриални зони" и Китайския център за развитие на индустрията.
 
 
Параходство "Български морски флот" (на братя Домусчиеви - б.р.) и китайска банка се споразумяха за кредити за $94.15 млн. за изграждане на шест кораба за насипни товари. Наред с това са подписани меморандуми за договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и Меморандум за сътрудничество между "Борика" АД и UnionPay, което ще улесни разплащанията на китайските туристи у нас.
 
Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян посочи, че китайските инвеститори ще следват европейските правила при участието си в проекти както в България, така и във всички останали страни от Централна и Източна Европа.
 
Борисов заяви, че Ли Къцян може да помогне с довеждането на проекта АЕЦ "Белене" да успешен край, тъй като китайската страна работи с високотехнологични европейски компании. До момента е известно, че Китайската ядрена корпорация (CNNC) е кандидат за реализацията на проекта за втора атомна.
 
 
Китайският премиер каза, че при китайско участие ще се ползва наличното оборудване за централата. Това не е въпрос на желание обаче - "наличното оборудване" - двата реактора, са руски и АЕЦ "Белене" няма как да бъде реализиран, освен по проекта на "Росатом", които са го създали.
 
 
Китай иска да разшири инвестициите си в България и обсъдихме с премиера Борисов интерес към железопътната магистрала на България с Егейско море и магистралата Свиленград-Русе с тунел под Шипка, както и проекта за АЕЦ "Белене", заяви след разговорите премиерът на Китай.
 
"До сега се проучвахме, защото Китай работи по един начин, Европа по друг. До този момент опитвахме по китайския модел - разбират се двамата премиери и на следващия ден започва строителството. Сега Китай се съгласи да следва европейските правила“, каза и Бойко Борисов.
 
Участието на Китай в трите големи проекта ще стане след обществени поръчки и с възможно хибридно финансиране - от Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, стана ясно от думите на Борисов.