Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович е сред любимките на руската и световната преса по време на Световното. Подобно на нейните сънародници, които утре играят четвъртфинал с тима на домакините от 17 часа в Сочи.

Тя пристигна на 1 юли на Мондиала с редовен полет, в който билетът й беше в икономична класа. Това предизвика суматоха, всички искаха да се снимат с държавния глава. Още тогава Грабар-Китарович беше облечена с фланелка на националния отбор. На борда имаше и други запалянковци, някои видимо се изненадаха от височайшото присъствие.

След това президентът гледа на живо решения с дузпи осминафинал Хърватия - Дания в Нижни Новгород, но седеше не в ложите, а на трибуната със своите сънародници. Тя планира да направи същото и утре на стадион "Фишт".

"Исках да покажа, че съм просто футболен фен, заяви Грабар-Китарович, цитирана от сайта Sportbox. - И, разбира се, да подкрепя нашия отбор заедно с останалите фенове. Бях облечена с фланелка на националния отбор. Във VIP ложата подобно облекло не се допуска. Там дрескодът е различен."

След двубоя Грабар-Китарович влезе в съблекалнята, за да поздрави отбора и треньора, като прегърна всеки един от играчите.

"Искам да поздравя руския отбор, който също като нашия се класира на четвъртфиналите след победа с дузпи, каза президентът на балканската страна пред ТАСС. - Мисля, че нашите тимове заслужиха да се изправят един срещу друг. Горда съм с хърватския отбор, срещу Дания мачът беше много труден. Бяхме под голямо напрежение. Но ние не спирахме да подкрепяме и вярваме и накрая всичко се нареди."

Хърватката поздрави Русия и в туитър, като тагна в поста си Владимир Путин. "Ще се видим в Сочи", написа тя.

Засега обаче не е ясно дали руският президент ще гледа сблъсъка на стадиона. Той не можа да присъства на осминафинала с Испания на "Лужники", където беше испанският крал Фелипе VI. Двамата са разговаряли по телефона по-късно.