Новият световен шампион ще е от Европа. На Мондиала в Русия не остана нито един латиноамерикански тим. Белгия изтръгна 2:1 срещу Бразилия на четвъртфинал в Казан и ще играе полуфинал срещу Франция на 10 юли в Санкт Петербург.

По-рано днес "петлите" биха Уругвай с 2:0. Другите 1/4-финали в събота противопоставят Швеция - Англия (17 часа) и Русия - Хърватия (от 21 ч).

Белгия е на полуфинал за първи път след 1986 г. в Мексико, когато отстъпи пред Аржентина (0:2), а след това падна в срещата за 3-4 място срещу Франция с дузпи.

За последно южноамериканци нямаше в топ 4 през 2006 г. в Германия. За първи път в историята на Мондиалите нито един измежду Бразилия, Германия и Аржентина не е във финалното каре.

Фернандиньо си вкара автогол след изпълнение на ъглов удар в 13-ата минута. В 31-ата Кевин де Бройне "забоде" великолепен гол с диагонален удар при контра на "червените дяволи".

Резервата Ренато Аугусто намали в 76-ата.

Голям мач направи вратарят на белгийците Тибо Куртоа, който спаси всичко, което можеше да се спаси и направи най-впечатляващото представяне на страж на Мондиала в редовните 90 минути. Асът отрази по чудесен начин техничен удар на Неймар в добавеното време.

Това бе един от най-чаканите сблъсъци и на голям процент оправда очакванията. За първи път от началото на шампионата Бразилия не поведе в резултата и отстъпи. Пролича, че тимът не разполага с характер и няма изявен лидер, който да го поведе в труден момент. Неймар се провали в тази роля, а може би въобще не се опита.

Докато тимът на Роберто Мартинес обърна показно Япония от 0:2 до 3:2 в предишната фаза, а днес удържа на натиска на съперника и издебна моментите си, благодарение на голямата индивидуална класа на звезди като Еден Азар, Кевин де Бройне, Ромелу Лукаку, Венсан Компани... Разбира се, Тибо Куртоа.

Днешният триумф срещу 5-кратния световен шампион принадлежи в огромна степен и на треньора Роберто Мартинес, който съумя с тактически ходове да изкове успеха, а останалото свършиха играчите му. Успял е да направи отбор от тях, да ги сплоти и да вади най-доброто от качествата им.

Иронията е, че днес Бразилия игра "самба" може би в по-голяма степен, отколкото във всеки друг двубой по руските терени и въпреки това загуби. "Селесао" замени прагматизма с някакъв неудачен опит за връщане на старата романтика с повече офанзива и си плати. Ясно е, че основната роля това да се случи е на Белгия.

"Златистите" започнаха с натиск, изглеждаше, че искат да се надиграват с един от най-фаворизираните европейски отбори в последните години, а не да заложат на дебнене.

В 4-ата минута Тиаго Силва едва не откри резултата - топката срещна гредата, след като защитникът инцидентно игра с топката след корнер. Белгия отвърна с атака, при която Насер Шадли опита удар отблизо.

В 13-ата Белгия поведе - Венсан Компани игра с глава, топката рикошира във Фернандиньо и 1:0 за "дяволите".

Започнаха моментите на Куртоа, спасил удари на Филипе Коутиньо, Марсело... Стигна се до мелета пред стража на "Челси", шансове имаха Паулиньо и Габриел Жезус.

В 31-ата неуморният Лукаку пробяга повече от половин терен и поднесе кълбото на Де Бройне - 2:0. Днес един от най-добрите играчи на английската Висша лига направи голям мач и за това помогна позицията му да играе напред - зад Лукаку или дори на моменти като "фалшива деветка". 

За разлика от предишните мачове, когато действаше в ролята на вътрешен халф.

Шок за Бразилия. А до края на полувремето резултатът остана непроменен, най-вече благодарение на Куртоа, отразил нова канонада.

След почивката "селесао" продължи да напада, а Куртоа да спасява. В началото на полувремето Неймар и компания имаха претенции за дузпа и искаха VAR за нарушение на Компани срещу Габриел Жезус. Такова има, но топката излизаше в аут. Реферът Милорад Мажич от Сърбия не гледа видеоповторение, но изглежда се консултира с асистентите си в "тв стаичката".

Постепенно контрите на Белгия заглъхнаха, може би заради понатрупана умора в Лукаку и все по-дефанзивните функции на Де Бройне. Не се виждаше обаче как Бразилия ще отбележи, тъй като атаките на 5-кратните световни първенци се развиваха монотонно, без острота и изненада.

Коутиньо обаче извади магия с прекрасен пас към Ренато Аугусто, оказал се на точното място между централните защитници - 1:2 с глава.

До края Бразилия направи още няколко пропуска - на Роберто Фирмино, Ренато Аугусто (най-чистата възможност), Коутиньо и Неймар в заключителните минути. "Златистите" още веднъж претендираха за дузпа на Неймар.

Белгия спечели и продължава да мечтае за първа световна титла. Още един от големите фаворити напуска сцената.

Бразилия, в едно селце край столицата Бразилия...
... и в Белгия.