Седмата среща на върха "16+1" започва в НДК.

В периода 6-7 юли в София ще се проведе Седмата среща на върха „16+1” заедно със съпътстващ бизнес форум. В София ще се съберат заедно лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.
В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г. - високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.  Срещата на лидерите ще бъде посветена на тема: „Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет“.


 
Програмата на събитието предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството -инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, човешките контакти.

На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.
Престижният международен формат дава възможност за активизиране на отношенията между всяка от участващите страни, както и на регионалното сътрудничество. София беше избрана за домакин на формата „16+1“ в конкуренция с Чехия и Хърватия по време на предишната, Шеста годишна среща, която се проведе в Будапеща през ноември 2017 г.

Според програмата днес в 9.30 ч. премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян ще открият бизнес форум, в който ще участват министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на търговията на Китай Чжон Шан, както и около 1000 бизнесмени от всички участващи страни. В 10.40 ч. Бойко Борисов и Ли Къцян ще открият пленарната среща на ръководителите на правителствата в рамките на инициативата "16+1", а в 12.30 ч. ще дадат съвместна пресконференция.

Очаква се срещата да завърши с общ заключителен документ „Насоки от София”.  

В рамките на Срещата ще бъде открита и изложба на постиженията в сътрудничеството на местно ниво между страните от региона и Китай.

Премиерът на Китай Ли Къцян пристигна у нас още на 5 юли. Това е първата му визита в България, както и първото посещение на китайски министър-председател от 18 години насам. 

Ограниченията на движението в центъра на София

Заради започващата среща на върха се забранява престоят и паркирането на автомобили в част от столичния център. Изключение се прави за автомобилите на делегациите.

От 07:00 часа днес до приключване на форума на 06.07 забраната важи за:

- на северозападната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между ул. "Дунав" и ул. "Оборище";

- на ул. "Оборище" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Г. С. Раковски".

От 20:00 часа на 06.07. до приключване на срещата на 07.07 се забранява престоят и паркирането на превозни средства, с изключение на автомобилите превозващи участниците в мероприятието, както следва:

- на ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя";

- на ул. "Баба Неделя";

- на ул. "Д-р Христо Стамболски".

От 08:00 часа на 06.07 до приключване на събитието на 07.07:

- на паркинга пред хотел "Хилтън";

- по ул. "Астана" между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората".

От 08:00 часа на 06.07 до приключване на срещата на 07.07:

- бул. "Джеймс Баучер" между ул. "Петър Станчев" и ул. "Златен рог".

От 08:00 часа на 06.07. до приключване на форума на 07.07 се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Астана" между бул. "България" и Националния музей "Земята и хората".

От 09:00 часа до приключване на събитието на 06.07 по ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски".

От 17:00 до 23:00 часа на 06.07 се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Врабча" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Париж".