Англия е на полуфинал на Световно за първи път от 28 години след убедителна победа над Швеция с 2:0 в Самара. "Трите лъва" очакват Русия или Хърватия, които играят тази вечер от 21 часа.

През 1990 г. в Италия тимът от Албиона загуби с дузпи от Германия и след това отстъпи в "малкия финал" пред домакините.

Гарет Саутгейт и Хари Магуайър.

Хари Магуайър отбеляза в 30-ата минута с глава. Това е поредно попадение за британците от статично положение и от "втория етаж". Деле Али удвои в 59-ата също с глава след отлично центриране на Киърън Трипиър.

Като цяло Англия доминираше и напълно заслужено е на полуфинал на 11 юли на ст. "Лужники" в Москва. Островитяните допуснаха няколко ситуации при Джордан Пикфорд в първите минути след второто попадение. Стражът се намеси отлично, защитниците пред него също се справиха.

В останалото време се играеше по-често пред Робин Олсен, съотборниците на когото така и не намериха оръжия да противодействат на Англия днес. Играчите на Гарет Саутгейт пропуснаха половин дузина добри положения, те можеха да решат всичко много по-рано. 

Скука цареше в първите минути на ст. "Самара арена". Постепенно Англия започна да играе по-добре, тъй като пресата на тима взе да се отплаща, пък и в средата на терена Джордан Хендерсън и останалите по-често печелеха битката. Британците добавиха и малко скорост в атака, така започнаха да създават положения пред Олсен.

Хари Кейн шутира в аут от 15-ина метра. В 30-ата минута Макгуйър спечели въздушен двубой и даде аванс на играчите в червено. В края на полувремето Рахим Стърлинг чудесно бе изведен сам срещу вратаря от Хендерсън, но не успя да го предололее, а при продължението на ситуацията не взе най-доброто решение.

Англия сви обръч пред наказателното поле на Швеция и спокойно можеше да води с 2:0.

Деле Али

Това стана след почивката - натискът на "Трите лъва" даде резултат. Междувременно и Пикфорд се намеси при опасен удар с глава на Маркус Берг в 47-ата. Така се стигна до 2:0, а Деле Али най-сетне показа класа на Мондиала. Преди попадението Олсен няколко пъти беше подложен на обстрел и центрирания.

Тук Швеция се пробуди. Пикфорд се намеси при удар на Клаесен, последва разбъркване. Маркус Берг можеше да намали, но младият вратар на "Евертън" отново попречи това да се случи.

В края Англия си върна контрола и е в топ 4.

Тимът играе доста умно и премерено, с тактическа дисциплина и взаимопомощ. И като изключим срещата с Белгия, когато Саутгейт заложи на втория състав, действа все по-добре от мач на мач. А сметките на селекционера (попадането в този поток) се оправдават.

Така гледаха мача в Индия.

Междувременно Дейвид Бекъм спечели вече световноизвестен облог със Златан Ибрахимович.

Маркъс Рашфорд оказва подкрепа на вратаря на Швеция.