Улиците, пътищата и големите търговски комплекси в Англия буквално опустяха по време на четвъртфинала на Световното срещу Швеция (2:0). Животът в това време кипеше в домовете, заведенията и площадите, където хората гледаха мача на големи екрани.

И избухнаха след победата, пратила островитяните на първи полуфинал на Световно от 28 години насам.

"Изоставената Англия" е едно от водещите заглавия в хартиеното и онлайн издание на всекидневника "Дейли мейл" (виж долу). Има богат снимков материал от най-натоварените магистрали и шосета, оживени улици, молове и паркове. Пустош.

Подобни репортажи правят всички английски издания. Сега вече всички са по улиците и предстои дълъг уикенд - поне до сряда, когато селекцията на Гарет Саутгейт излиза на полуфинал на "Лужники".

"Сряда се отменя", тръби по този повод в. "Сън".

"Англия настъпва", е друго голямо заглевие на "Дейли мейл".

Има и скандал, заради който социалните мрежи са залети от оплаквания. Приложението iPlayеr на Би Би Си, чрез което Мондиалът може да се гледа по интернет (заедно с още куп предавания, програми филми и т.н.), спря да работи пет минути преди края на срещата в Самара. Според "Дейли мейл" 32 милиона души са прибегнали до услугата.

Освен това е имало голямо забавяне в сравнение с прякото предаване по телевизията - около 20 секунди. Някои вече са се радвали на головете на Хари Магуайър и Деле Али, а други още не са знаели, че са вкарани. Да не говорим за гафа със "затъмнението" в края на срещата.

"Това са част от казусите пред една навлизаща технология", философски обяснява Нийл Хол, продуктов мениджър на Би Би Си пред в. "Гардиън".

До момента 43,5 милиона потребители са гледали мачовете на Мондиала чрез плейъра. Това е над два пъти повече, отколкото за цялото европейско във Франция преди две години.

Около 45 процента са използвали мобилни устройства.

Проблеми със стриймването нямаха хилядите, избрали да гледат мача по площади и открити пространства с обилни количества бира и храна. В някои градове имаше хепънинги заради мача - на по няколко места във всяко голямо населено място. Прави се добър бизнес.

Пред някои пъбове се извиха опашки, все едно достъпът е ограничен, а когато минути преди мача хората виждаха, че не могат да влязат, се ориентираха към други заведения или към площадите.

Гарет Саутгейт и Хари Магуайър.

"Чувството е неописуемо, сякаш обобщи настроенията в цялата нация на пресконференцията треньорът Гарет Саутгейт, който вече има статута на национален герой. - Надявам се, че всички са се насладили на мача, защото не се случва често да сме на полуфинал. Знаехме, че двубоят ще е различен в сравнение с този с Колумбия. Трябваше да се справим с емоционална и физическа умора, но отборът игра перфектно. Бяхме наясно, че повече ще владеем топката и че трябва да намерим начин да разбием действията на добре организирания шведски отбор. През годините сме подценявали този противник и сме губили. Днес не стана така."

Накрая нашега Саутгейт си пожела мач с Русия на "Лужники".

"Дори не съм бил роден, когато тимът на Англия за последно е играл на полуфинал, заяви 24-годишният вратар Джордан Пикфорд, който днес не пусна гол. - Винаги сме казвали, че играем мач за мач и пишем своята история. Знаехме, че ще бъде много трудно, но се справихме добре. Спасяването при удара на Берг ми даде увереност до края на мача. Феновете на Англия са от друга класа и ние винаги се радваме да играем за тях."

Голмайсторът на Световното до момента Хари Кейн определи представянето на Англия днес като "фантастично". 

Деле Али.

"Бяхме длъжници на феновете и тази победа е за тях, добави съотборникът му от "Тотнъм" Деле Али. - Те вярваха в нас. Постигнахме нещо голямо като отбор. Винаги е специално, когато вкараш за Англия, особено на такова първенство. Не изиграх най-добрия си мач, но важното е, че сме на полуфинал."

Други две големи събития на Острова тези дни - кръгът от Формула 1 на пистата "Силвърстоун", и тенис турнира "Уимбълдън", бяха засенчени от голямата победа в Самара. Феновете на "Силвърстоун" видяха как Люис Хамилтън печели първа позиция за състезанието в неделя, а покрай това гледаха и мача на видеостени и шумно празнуваха.

Боби Чарлтън на "Уимбълдън".

Дори аристократичната обстановка на "Уимбълдън" отстъпи пред футболните емоции. На централния корт беше величието сър Боби Чарлтън, световен шампион през 1966 г. Той беше аплодиран дълго, като всички на централния корт му станаха на крака. Мнозина на трибуните следяха мача на Световното по мобилните си телефони и възклицаваха при головете и след края на срещата.