Зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов отхвърли твърдението на бившия председател на синята партия Божидар Лукарски, че е осъществен преврат.

Вчера СДС проведе своя национална конференция, на която Лукарски се оттегли, а за председател бе избран Румен Христов. Той победи с малка преднина фаворита на Лукарски за следващ председател Антон Койчев.

"Такова нещо не е имало, не сме действали превратаджийски. В последната една година се натрупа напрежение, което беше породено от това, че тогавашният председател г-н Лукарски прекъсна контакта с партията, структурите, беше задушен и прекъснат нормалният политически разговор", каза Кабаиванов в студиото на БНТ.

Той заяви, че СДС е най-старата демократична партия в България и сега тя трябва да определи къде е "мястото ѝ в обединените демократични сили, какво е отношението ѝ към управляващата коалиция и кои са най-важните решения за България, за да може да се развиваме в правилната посока - да получаваме достойни доходи и пенсии, децата ни да могат да се образоват и да се реализират професионално тук, да имаме едно модерно здравеопазване и сигурност в държавата".

"Дебатът къде ще се позиционираме тепърва предстои и той не е предрешен".

Лукарски поддържаше линията СДС да търси партньорство с „патриотите“, докато опонентите му настояват за единство с партиите, произлезли от СДС – на първо място ДСБ.

"Слуховете за смъртта на СДС са не само преувеличени, те са неверни. Чакат ни трудни дни. Ако успеем да проведем разговор в партията и направим през есента нова конференция, да формулираме нашите тези и убедим българите, че СДС се връща там, където му е мястото, партията отново ще се върне на политическата сцена", каза Кабаиванов.