Съюзът на демократичните сили (СДС) беше като присъдружна организация през последните години. Това каза радио "Фокус" новоизбраният лидер на СДС Румен Христов.

"Трябва да имаме достойнството на партията, която промени живота на всички българи, достойнството на партията, благодарение на която сме член на ЕС и НАТО", каза Христов.

И изтъкна, че СДС трябва да е гарант за необратимостта на европейската ориентация на България. Според Христов присъствието на партията в местната власт е изключително важно, защото това ще бъде база за добър резултат на следващи избори.

"Застоят в СДС и изоставането на партията от обществено-политически теми доведе до желание за промяна", каза още Христов.

Според него най-важното сега е партията да се консолидира.

"Aз неслучайно заявих, че ще работя с всички структури и всички членове на СДС, независимо дали са гласували за мен или не. Няма да има лов на вещици, продължаваме заедно. Често сме били на различно мнение, но затова сме демократична организация – всеки има право на собствено мнение. Мисля, че най-важно е да стегнем редиците на СДС, да постигнем консолидация и да започнем дебатите за това накъде вървим, а за да стигнем дотам – трябва да започнем да излъчваме послания, политики и да сме адекватни на случващото се в страната, защото точно това липсваше", коментира Христов.

Той декларира, че СДС подкрепя кандидатстването на България за Европзоната и пълноправно членство в Шенген.