Ден преди полуфинала Франция - Белгия на Световното се появи интересен "компромат", свързан с капитана и лидер "червените дяволи" Еден Азар. Вестник "Екип" публикува снимка, на която бъдещата звезда и братята му са облечени с фланелки на Франция и знаковия за "петлите" № 10.

Двадесет и седем годишният халф, който е роден и израснал в миньорския град Ла Лувиер от региона Валония, където се говори френски, сам обясни защо е така на пресконференция.

"Аз и братята ми винаги сме били много повече фенове на Франция, отколкото на Белгия, призна играчът на "Челси", свързван от дълго време с "Реал" (Мадрид). - Така беше заради 1998 г., когато Франция стана световен шампион, а ние бяхме малки и това много ни повлия. Отделно, че нямаше никакви фланелки на Белгия в магазините. Не бих искал да подценявам белгийските играчи в онези времена, те бяха много добри, но за нас тогава всичко се въртеше около Франция."

Азар бе попитан за 19-годишния Килиан Мбапе, една от звездите на Франция.

"Много го уважавам. Ако Мбапе е гледал мои видеа, когато е бил по-малък, сега аз гледам негови, рече Еден Азар. - Това, което той прави, е невероятно, особено на неговата възраст. Не мисля, че сме виждали нещо такова в съвременния футбол. Той заслужава "Златна топка". Трябва да му я дадат."

Треньорът на белгийците Роберто Мартинес и Еден Азар.

Селекционерът на "червените дяволи" Роберто Мартинес чака мача утре от 21 часа в Санкт Петербург със "спокойствие и увереност", както той увери.

"Досега играхме без страх и без никакви сметки и няма съмнение, че така трябва да бъде и срещу Франция, заяви каталунецът. - Ако подходим страхливо, това ще означава, че просто няма да покажем най-доброто от възможностите си като отбор. Смелостта ще ни помогне да спечелим и да отидем на финал."

Мартинес изтъква ролята на отбора, а не на индивидуалностите.

"Още от първия ден преди две години исках играчите да разберат, че принадлежат на отбора, обясни специалистът. - Ако искаш да спечелиш голям турнир, водещ трябва да е колективът. Поне така мисля аз. Футболистите разбраха, че трябва да оставят индивидуализма настрана."

По повод "златното поколение" на Белгия той отвърна следното:

"Имайте предвид, че населението на Белгия наброява 11 милиона души. Тази генерация от футболисти не е излязла просто така. Професионалният футбол там има много ясна структура. В тази страна са фокусирани да развиват талантите си. Световното сега трябва да се използва за следващите поколения."

Мартинес също отличи Мбапе и увери, че тимът му ще вземе мерки за неутрализирането на нападателя, но същевременно е на мнение, че не може да се направи много предвид качествата на тийнейджъра.

Килиан е сравняван със сънародника си Тиери Анри, който сега е в щаба на Роберто Мартинес и утре ще излезе срещу своите.

"Тиери е човек, който живее с футбола, каза селекционерът. - Той е много, много специален. Има опита на световен шампион. А когато разполагаш с такова нещо, имаш злато."