Във вторник вечерта, когато зазвучи "Марсилезата" преди полуфинала на Световното Франция - Белгия в Санкт Петербург, един от онези, които са обличали екипа с петела на гърдите 123 пъти, ще мълви химна на скамейката на... белгийците.

Не просто кой да е, а Тиери Анри. Той е №2 по мачове за Франция и голмайстор №1 с 51 попадения. Световен шампион от Мондиал '98 и европейски две лета по-късно.

През 2016 г., когато испанецът Роберто Мартинес пое "червените дяволи" в опит да донесе слава на страната със "златното й поколение", той покани Анри за асистент две седмици след представянето си. В щаба му има и англичанин - Греъм Джоунс. А бившият играч на "Монако", "Ювентус", "Арсенал", "Барселона" и "Ню Йорк Ред Булс" винаги подчертава, че не е точно помощник на Мартинес.

Не е №2, най-много №3. Работи с всяващото страх нападение на Белгия. И по този повод таранът на "Манчестър Юнайтед" Ромелу Лукаку понякога трудно намира думи, за да изтъкне ползата от това Анри да те тренира и съветва.

"Вече казах на Анри, че напълно опознах техниката, с която вкарваше голове, каза тези дни Лукаку, изработил по впечатляващ начин гола на Кевин де Бройне във вратата на Бразилия за 2:0. - Далеч съм още да я достигна, но бавно напредвам."

Откакто стана ясно, че Франция и Белгия ще спорят на полуфинал, треньорът на "петлите" Дидие Дешан и играчите, които сядат пред медиите на пресконференциите, постоянно са питани за Анри.

Анри е голмайстор №1 на Франция.

Френската преса извади прелюбопитна статистика. Дешан и Анри са били заедно на терена в 21 мача на "сините". И нямат нито една загуба. Утре единият ще отстъпи. Вестник "Екип", един най-големите и авторитетни спортни вестници в света, излезе със заглавие: "Ние се обичаме страшно много" и големи снимки на двете величия, гледащи един към друг.

"Странно е, да, коментира Дешан на един от последните си брифинги преди полуфинала. - Все пак той е французин, а ще бъде на скамейката на нашия съперник. И за него ще е странно."

Дидие Дешан.

Френската футболна федерация (ФФФ) никога не е предлагала работа на Анри. След края на кариерата си той работеше като телевизионен анализатор в Англия, където изкара най-силните си години с екипа на "Арсенал".

"Ние загубихме връзка с него, заяви президентът на ФФФ Ноел льо Гре пред в. "Екип". - Такъв е животът. Той беше в Англия дълго време и контактувахме много рядко."

Има и интрига, свързана с централния нападател Оливие Жиру. Когато таранът обличаше екипа на "Арсенал", Анри публично постави под съмнение качествата му.

"Можеш ли да станеш шампион с него?, риторично запита величието в тв студио. - Не мисля. Той си върши работата и то доста добре, но не смятам, че може да се спечели лигата с Жиру."

Тогава снажният футболист определи изявлението на Анри като "брутално".

"Има голямо взиамно уважение между двата отбора, заяви вчера Оливие Жиру. - Но аз с гордост ще покажа на Тити (така галено е наричан Анри, бел. ред.), че е избрал грешната страна. Той е жива легенда на френския футбол и ние много го уважаваме за постигнатото, но на мача няма да мислим върху това, че е в белгийския щаб. Все пак бих предпочел да е в нашия лагер и да ми дава съвети."

Жиру си спечели титулярно място в отбора, но не е вкарал гол в последните шест мача. Съответно още не се е разписал на Мондиала, на който славата до момента е за Килиан Мбапе и Антоан Гризман.

"Винаги излизам на терена, за да играя за отбора, добави той. - Предпочитам да имам възможности и да вкарвам, но също така мога да отварям пространства за другите да го правят. Винаги се опитвам да избера най-добрата опция за тима. Нямам нищо против да станем световни шампиони и аз да не съм отбелязал нито един гол. Важното е да играя. А щом играя, значи треньорът вярва в мен и смята, че съм полезен."

Дешан подкрепи Жиру и изтъкна, че разчита на него, тъй като е креативен в атака и играе колективно, не се щади.

Тази вечер французите (както и белгийците) направиха лека тренировка на стадиона в Санкт Петербург. Мачът утре е от 21 часа.