Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна заплаха за надеждността на техния военен съюз на срещата в Брюксел. И не от традиционния враг Русия, а от главата на най-мощния си член – американския президент Доналд Тръмп.

Срещата в централата на НАТО в Брюксел дни преди Тръмп да се срещне с руския си колега Владимир Путин се очертава да бъде една от най-трудните от години насам, заявиха анализатори и официални представители пред АФП.

Съюзниците се готвят за лавина от нападки от Тръмп за това, че не харчат достатъчно за отбрана и усещат, че често скептичният му тон по отношение на Алианса, който е в основата на европейската сигурност вече 70 години, може да се превърне в открита враждебност.

Лидерите на останалите 28 членки на НАТО се опасяват от повторение на това, което се случи през миналия месец на срещата на Г-7, която завърши със смут, когато Тръмп внезапно оттегли подписа си от заключителното комюнике.

„Това, което ще каже Тръмп, ще бъде решаващо за бъдещето на Алианса - заяви дипломат от страна от НАТО. - Това е сянка, надвиснала като дамоклев меч над срещата.“

Дипломати се опасяват, че една бурна среща може да подкопае усилията да бъде демонстрирано единство пред нарастващата заплаха на източния фланг на пакта специално за предстоящата среща на Тръмп с Путин в Хезинки няколко дни по-късно.

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в петък пред телевизия "Блумбърг", че срещата трябва да покаже единство, като предупреди, че „нашите противници ще бъдат доволни, ако има разделение в НАТО“.

Посланичката на самия Тръмп в НАТО Кей Бейли Хъчисън отправи същия призив за съгласие при телефонен брифинг с журналисти.

„Балъците“

Но находчивият магнат подготви почвата за една нервна среща, като писа до дузина съюзници от НАТО, за да ги смъмри, че се отмятат от обещанието си от 2014 г. - да се опитат да харчат 2 на сто от своя БВП за отбрана до 2024 г.

В момента само три европейски страни са изпълнили двупроцентната цел и макар представители на Алианса да се надяват, че още четири ще се присъединят към списъка до срещата на 11 и 12 юли, това едва ли ще задоволи Тръмп.

Той обвинява европейските съюзници в НАТО в използвачество и заяви на митинг, че те третират САЩ като „балъци“.

Тръмп дори се усъмни в принципа на НАТО за колективна защита, според който нападението срещу една страна води до отговор от всички. Той говори за съюзниците, които смята, че не плащат задълженията си.

Представители на НАТО чак до генералния секретар Йенс Столтенберг изтъкват увеличените военни инвестиции на САЩ в Европа, след като Тръмп встъпи в длъжност, като доказателство за продължаващия ангажимент на Вашингтон към Алианса.

Но коментарите на Тръмп омаловажиха това. За последно такова нещо се случи, когато той каза на лиерите на Г-7, че НАТО е „по-зле от НАФТА“ - северноамериканското търговско споразумение, от което той заплаши да излезе.

Непоколебимата подкрепа за НАТО е основен принцип на американската външна политика след създаването на пакта пре 1949 г., но, както показва зараждащата се война на митата на Тръмп срещу Европа, президентът няма скрупули при шокиращите си конвенционални размишления по главните международни въпроси.

Путин ще се радва на срещата

Столтенберг изтъкна способността на пакта да превъзмогва различията от миналото. Но Томаш Валашек – директор на „Карнеги-Европа“ и бивш посланик на Словакия в НАТО, заяви, че ситуацията покрай Тръмп вече е подкопала способността за възпиране на потенциалните агресори.

„Имахме силни препирни за Либия, Ирак през 2003 г., но това е нещо напълно различно от факта, че най-големият ни съюзник не само че има разногласия с нас, но в момента, изглежда, иска да се оттегли - каза Валашек. - Възпиращата способност вече е отслабена.“

Тобиас Бунде – шеф на отдела за политика и анализи към Мюнхенската конференция по сигурността, отиде още по-далече, като заяви пред АФП, че „би било много спорно дали НАТО ще може да преживее неговото президентство“.

Бунде изтъкна, че НАТО „е много вероятно никога да не бъде победена от външни сили“, докато се придържа към споделените демократични ценности.

„Но тази предпоставка сега е подкопана отвътре – от две нелиберални правителства в Алианса, а сега дори и от американския президент.“

Напрежението около Тръмп изглежда още по-силно в контекста на една среща, която ще вземе важни решения за засилване на способността на НАТО да се отбранява срещу заплахата, която вижда в Русия.

Страните членки ще подпишат документ за две нови военни командвания – едно за охрана на атлантическите корабни маршрути и едно за координиране на движението на войски в Европа, както и план за засилване на способността на НАТО да мобилизира бързо силите си в случай на криза.

Но всяко разделение ще засенчи тези конкретни стъпки и ще бъде от полза за Москва.

Томас Каротърс от Фондацията за световен мир „Карнеги“ смята, че Путин „ще се радва на срещата на НАТО заради перспективата, че тя  въплъщава по-нататъшното разделение и фрагментиране“.