САЩ нямат по-добър съюзник в сигурността от Европа, каза днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа туитър.

Репликата очевидно беше в отговор на последния упрек на Тръмп към европейците, че не харчат достатъчно за отбрана.

"САЩ нямат и няма да имат по-добър съюзник от ЕС", написа Туск. "Ние харчим за отбрана много повече, отколото Русия, и толкова, колкото харчи Китай. Надявам се, че не се съмнявате, че това е инвестиция в нашата сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и за китайските разходи."

 

"Скъпа Америка, цени съюзниците си, в края на краищата нямаш толкова много", каза по-късно днес Туск на пресконференция, след като подписа декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това не е първият път, когато Туск, бивш министър-председател на Полша, влиза в задочна словесна престрелка с Тръмп. През май той заяви, че на Европа не й трябват врагове, щом има приятели като сегашния президент на САЩ.

ЕС за първи път в историята си развива собствен отбранителен стълб със специално сътрудничество между 25 от дъжавите си и с европейски фонд за отбранителната индустрия на стойност от 500 милиона евро до 2020 година.

Европа прави тази стъпка, възползвайки се от перспективата за напускане на Великобритания, която досега я възпрепятстваше, и за да се освободи от ветото на съюзници като САЩ и Турция в решенията на НАТО, които изискват единодушие от всички съюзници.

Европейските съюзници очакват с тревога появата на Тръмп на среща на върха на НАТО в Брюксел утре и вдругиден. На последната среща на Г-7 в Канада миналия месец Тръмп оттегли подписа си от договореното с мъки съвместно комюнике. Той наложи вносни мита върху европейската стомана и алуминий и заплаши с 25% защитни мита европейския износ на автомобили за САЩ. От тях би пострадала най-много първата индустриална сила на Европа - Германия.

"Ние приветстваме усилията на Европейския съюз да отбраната. Европа поема повече отговорност за своята сигурност чрез постоянното структурирано сътрудничество и чрез отбранителния фонд", каза днес Столтенберг, след като подписа декларацията с Туск и Юнкер. "Това е допълнение, а не алтернатива на НАТО. НАТО остава насъщна за евроатлантическата сигурност".

Вчера Тръмп отново взе на прицел съюзниците в НАТО и повтори искането те да увеличат разходите си за отбрана.

"САЩ харчат повече за НАТО от която и да било друга страна. Това не е справедливо, нито приемливо", написа той в обичайния си канал за комуникация със света - туитър. "Въпреки че увеличиха приноса си, откакто станах президент, те трябва да направят повече."

Днес Тръмп продължи канонадата в туитър:

 

 

"Готвя се да отпътувмам за Европа. Първата среща - НАТО. САЩ харчат много пъти повече от всички други страни, за да ги защитават. Не е справедливо към американския данъкоплатец. На всичко отгоре губим 151 милиарда долара от търговията с Европейския съюз. Налагат ни големи Мита (& Бариери)!", написа президентът, пренебрегвайки правописа с някои главни букви.

През миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че вече осем от членките на Алианса са постигнали целта да отделят 2 процента от БВП за отбрана в сравнение с три страни през 2014 година.

През 2014 г. съюзниците в НАТО се споразумяха да достигнат ниво на отбранителните разходи от 2 на сто от БВП до 2024 г.