Доналд Тръмп никога не е крил колко малко държи на НАТО. По негово мнение обранителният съюз носи на САЩ само загуби. За Европа срещата на върха на пакта в Брюксел ще е танц върху горещ вулкан, пише в. “Ди Велт”. 

Той иска оставката на Ангела Меркел. Всъщност Брет Стивънс, коментатор на ляволибералния в. “Ню Йорк таймс”, е разочарован от Европейския съюз, на който до неотдавна се възхищаваше. Гневът му се стоварва върху канцлерката, но всъщност е насочен към Европа, “която на световната сцена обясняваше грандиозно своята независимост, но в действителност от стратегическа гледна точка стана уязвима по отношение на Русия и Близкия изток, а военно е все по-зависима от Вашингтон”.

Според Стивънс има едно единствено спасение:

“Европа се нуждае от истинска политика на сигурност, базирана на надеждна военна мощ и при по-малка зависимост от руската енергетика.”

Сформирането на европейска армия била правилното и навременно решение.

С упрека си и последвалия призив коментаторът на “Ню Йорк таймс” с точност обобщава американската позиция в навечерието на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Доналд Тръмп и Мелания поеха към Европа вчера следобед. Снимка БТА

По време на срещата на 27 европейски държави членки на пакта с двамата си северноамерикански партньора САЩ и Канада ще се стигне до танц върху горещ вулкан. Много малко ще е нужно, докато Доналд Тръмп окончателно подпали трансатлантическото буре с барут. Президентът на САЩ никога не е крил мнението си за НАТО: на пакта държи твърде малко, да не кажем нула. Винаги му е било повече от трън в очите, че Европа неизменно е водела политиката си на сигурност за сметка на САЩ и прекалено малко плаща за собствената си отбрана.

Неравно разпределение на тежестите

Последният годишен доклад на Стокхолмския инситут за мирни изследвания SIPRI дава да се разбере колко прав е Доналд Тръмп в гнева му по отношение на неравното разпределение на тежестите вътре в НАТО. През 2017 г. разходите за отбрана в САЩ достигнаха 519 милиарда евро, в Западна Европа 208 милиарда евро, от които във Франция 49,1 милиарда и в Германия 37,3 милиарда евро.

По отношение на брутния вътрешен продукт разходите за отбрана в САЩ представляват 3,1 на сто, във Франция 2,3 на сто, а в Германия 1,2 на сто. Спрямо населението в САЩ се падат по 1600 евро на глава от населението, във Франция 756 евро и в Германия 460 евро.

Можеш да го въртиш, както си искаш, но по всички критерии Европа изразходва по-малко средства за сигурност, отколкото САЩ. А и е вън от съмнение, че от защитен щит на НАТО печели преди всичко Европа, не толкова САЩ, а разходите се поемат и от северноамериканците.

За Тръмп украинският конфликт е вътрешнополитически

По време на студената война за САЩ бяха налице неоспорими геополитически интереси, за да брани Европа от комунистически агресии. Но след края на Съветския съюз някои неща се промениха и Европа не бива да си прави и най-малки илюзии - Доналд Трмп мисли по посока на властови интереси и икономическа конкурентноспособност, а не на политически идеологии и надпревара на икономически системи.

Протест срещу участието на Тръмп в срещата на НАТО в Брюксел имаше през уикенда в белгийската столица. Снимка БТА

Той гледа на украинския конфликт като на вътрешноевропейски проблем. За Европа не е провокация, а заплаха, че веднага след срещата на върха на НАТО той ще се срещне на 16 юли в Хелзинки с Владимир Путин. За Тръмп Русия вече не е голямата заплаха за американските властови интереси. Потвърждава го един поглед върху годишния доклад на Стокхолмския инситут за мирни изследвания. Военните разходи на Русия намаляват и то не толкова поради военни причини, колкото заради икономическата криза в страната. За 2017 г. те възлизат на 56,4 милиарда евро, което представлява 4,3 на сто от брутния вътрешен продукт или по 392 евро на глава от населението.

За президента на САЩ Китай отдавна е единственият противник в епохалната надпревара за власт, доминиране и господство в XXI век. Че това е така, го потвърждава с факти и докладът на Стокхолмския институт. Народната република отдавна е номер 2 в света по отношение на разходи за отбрана. През 2017 г. Китай е изразходвал за военни цели 194 милиарда евро. Смята се обаче, че тези официално оповестени данни са силно занижени.

Реално през последните 10 години военните разходи на Китай са се увеличили повече от двойно.  В САЩ те са се свили с повече от 10 на сто, в Русия са нараснали с близо две трети, в Германия с около една осма.

При геополитическата надпревара "America First" срещу "Мade in China" Русия остава важен локален властови фактор, а Европа се превръща в страничен наблюдател. Толкова опростена е представата за света в САЩ и то не само на президента.

Тъй като в разглезения от мир ЕС следвоенните поколения действително не биха били готови да облекчат САЩ при разходите за НАТО и да направят нещо повече за собствената си сигурност от приемане на декларации за намерения, то Европа би трябвало по-рано, отколкото късно да се залови с план Б.

Ако не се изразходват повече средства за собстена отбрана, то поне това, което се прави, би следвало да е възможно най-ефикасно. Най-добре би било създаването на общоевропейска армия – не като заместител, а като допълнение към НАТО, към която САЩ все повече губят интерес.