Франция надделя над Белгия с 1:0 в първия полуфинал на Световното пред 64 300 зрители на стадиона в Санкт Петербург и е първият финалист за неделя. 

В мач, в който личеше, че който първи вкара гол, има огромен шанс да спечели, защитникът на "Барселона" Самюел Юмтити реализира в 51-вата минута с глава след корнер. Това е поредният сблъсък на мондиала, решен от статично положение.

Франция игра по-добре - по-правилно и по-агресивно в моментите, в които това бе най-важно. "Петлите" надиграха тактически своя съперник, който елиминира Бразилия в предишната фаза, но днес не успя да се противопостави. Те просто неутрализираха силните му страни.

Това стана пред погледите на френския президент Еманюел Макрон и на белгийския крал Филип (долу), които проследиха двубоя от ложата на стадиона на "Зенит". Сред зрителите беше и вокалистът на "Ролинг Стоунс" Мик Джагър.

Франция можеше да спечели и по-убедително, "сините" имаха повече и по-чисти положения. Тимът ще научи своя съперник утре, когато на "Лужники" Англия и Хърватия ще определят втория финалист.

Анри на скамейката на Белгия при изпълнение на химна на страната.

 

Анри и Дешан - прегръдка между приятели.

Световните шампиони от 1998 г. са на финал на мондиал за трети път (вторият случай беше през 2006 г. в Германия, когато загубиха от Италия с дузпи). Тиери Анри, един от помощниците на белгийския селекционер Роберто Мартинес, прегърна и поздрави своите сънародници преди и след мача.

Анри поздравява футболиста, считан за негов наследник - Килиан Мбапе.

Както и през 1986 г. Белгия спира на полуфинал. "Златното поколение" на страната беше фаворит дори за титла, но и трето място няма да е неуспех.

Началото беше малко по-добро за французите. Килиан Мбапе, който направи много силен мач, макар че с една неспортсменска проява в края хвърли лека сянка върху класата си, беше замесен в две ситуации.

Постепенно Белгия "стъпи на педалите". В 15-ата минута Еден Азар имаше добър шанс, но шутира в аут. Последва нова ситуация за Азар с ключова намеса на защитника Рафаел Варан. В 22-рата Тоби Алдервайрелд накара съотборника си в "Тотнъм" Юго Лорис да се намеси.

В тези минути "червените дяволи" можеха да поведат в резултата и вероятно сега си дават сметка, че това беше техният шанс. Тъй като поне на това Световно личи, че ако Франция поведе, трудно може да изпусне победата.

Нататък контрола пое тимът на Дидие Дешан. След няколко добри атаки и опасни центрирания в 38-ата бранителят Бенжамен Павар бе изведен отляво и стреля, но Тибо Куртоа изби с крак.

Превесът на Франция продължи и малко след почивката, когато мачът бе решен. Топката бе избита в корнер след удар на Оливие Жиру в 51-вата. От корнера Юмтити откри резултата.

В 56-ата Жиру можеше да реши всичко, но пак не съумя да матира Куртоа. Франция имаше тотално превъзходство. Постепенно "сините" охлабиха примката, а белгийците тръгнаха в атака, но днес не им спореше, тъй като Ромелу Лукаку, Кевин де Бройне, а и Еден Азар бяха блокирани.

В 65-ата Фелайни стреля с глава, а топката мина край рамката. Белгия опитваше най-вече удари и центрирания в наказателното поле, но Лукаку днес не беше "в час". Голяма част от съотборниците му също. Французите не допуснаха грешки и в самия край бяха близо до втори гол. Но и не им се наложи да го вкарват. 

Франция, европейски вицешампион от 2016 г. у дома, поема за Москва. Белгия остава в Санкт Петербург за мача за 3-то и 4-то място в събота.

Вратарят на белгийците Тибо Куртоа с дъщеричката си.
Лукаку разочарова.
Фенове на Белгия.