Три общини в Северозападна България обявиха във вторник бедствено положение след проливните дъждове от снощи. Това са Мизия, Хайредин и Борован. 

Щетите се оценяват за милиони левове. Преди четири години градът също беше под вода, с жертви и много разрушения.

По разпореждане на регионалния министър Николай Нанков багери на пътноподдържащите фирми помагат при възстановяването на Мизия. 

Най-сериозно е пострадала уличната мрежа в града. На някои места водата е отнесла цялата асфалтова настилка. 

Продължава и източването на язовир „Рогозен-1”. Вчера той преливаше с 15 кубични метра в секунда. Наложи се спешно монтиране на аварийни сифони. 

Проливни дъждове превърнаха улиците на града в кални реки. Има и наводнени жилищни сгради. Щетите са само материални, пострадали хора няма.

Проливният дъжд връхлетя Мизия през нощта на понеделник срещу вторник. За разлика от друг път обаче не река Скът е причина за наводнението. Приливната вълна била поне метър и половина и дошла от друго място.

„Водата идваше от Селановския дол. Събудиха ни в 2:30 часа през нощта”, разказва Васил Гетов пред Нова тв.

Стихията напълно разрушила улиците, по които минала. Изровени са цели плочи асфалт. Пред очите на уплашените хора водата повлякла кола и я хвърлила в реката. Водата е влачила със себе си и огромни количества кал. С нея са пълни градините на хората. Наводнени са приземни етажи и мазета.