Въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров общува с медиите вече само еднопосочно - чрез спускане на официални съобщения, мистификациите около уж тайното дело КТБ не спират.

Паметливи и достатъчно отговорни фактори припомниха пред Клуб Z, че на 18 юли в сайта bezcenzura.bg се появи информация как издирването на банкера Цветан Василев ще бъде оповестено точно на 55-ия му рожден ден - 12 август. Точно вчера точно това се случи, въпреки обърканото заглавие в новинарската агенция, което си противоречи със съдържанието. 

Нещо повече - сайтът, чиито извори на информация явно са добри,  дава разяснения защо. Анонимният им източник разкрива, че този номер е спретнат на Василев по "негов" маниер и почерк.

Това щяло да бъде абсолютно умишлено, тъй като самият Василев в силните си години е правил подобни „жестове“ към свои бизнес партньори. Василев нееднократно е „уреждал“ арестите на свои неудобни партньори в едни от най-скъпите им моменти и празници или в най-тежките и трудни дни за тях.

Скандалният банкер бил доста коварен към партньорите си и сега „ще му се върне“, допълва пред медиата ни запознат със сходни случаи около носителя „Банкер на годината“, написа bezcenzura.bg цели 3 седмици преди случката.

Неясно в каква връзка сайтът припомня как и Цветан Цветанов в качеството му на вицепремиер и МВР шеф по времето на ГЕРБ е привиквал Делян Пеевски в сградата на ул. "6 септември" именно навръх рождения му ден.

Нека си припомним и многобройните публикации в агенция "Пик" (на която Пеевски предпочиташе да се доверява за изявите си) какви ще са конкретно следващите стъпки на прокуратурата срещу Василев още преди те да са се случили.

Сред тях беше и повдигането на обвинение на банкера и обявяването му за издирване, което, както стана ясно едва вчера, е факт още от 28 юли.

Това навежда на няколко въпроса:

- Кой е прокурорът или друг отговорен фактор, решил съобщението за нещо отдавна случило се да се появи точно на 12 август?

- Единствено мотиви в рамките на прилагането на закона ли са го движили, или има някакви други?

- Притеснява ли се г-н Цацаров от хипотезата за "теч" на информация от повереното му ведомство и ще предприеме ли някакви стъпки срещу това? (последния, между другото, сме го задавали, но не получихме отговор, б.р.).

Тъй като няма официален отговор на тези въпроси, си позволяваме да разсъждаваме. Срокът от издаването на заповедта с дата 28 юли до обявяването й публично - 12 август, не е фиксиран никъде и е необясним от законова гледна точка. Тоест, обяснението наистина може да се корени само в датата на рождения ден на Василев.  Което веднага навежда на мисълта за вид отмъщение. Далеч сме от мисълта да браним Василев, но се натрапват въпросите: Прокуратурата ли си отмъщава за нещо или някой друг? Не е ли редно държавният обвинител да бъде безпристрастен? И ако прокуратурата изпълнява чужда поръчка - явно на няко много отмъстителен човек, това не притеснява ли главен прокурор Цацаров?