"ФЕТО - тази коварна организация, има структури почти във всички страни по света. Гюленистите са се възползвали от добронамереността на държавите, в които са отишли. В тясно сътрудничество сме с приятелските и съюзническите страни и споделяме информация с тях, включително с България."

Това заяви днес турският посланик у нас Хасан Улусой. Той даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспешния опит за преврат.

"Имаме известна информация, която споделяме с българските власти. Но няма да е коректно да се споменават конкретни имена", отговори дипломатът на въпрос на Клуб Z дали ФЕТО действа и в нашата страна.

ФЕТО е съкращение на Фетхуллахистката терористична организация. Според властите в Турция тя се оглавява от живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара смята него за главен вдъхновител на неуспешния пуч и иска Вашингтон да го екстрадира.

Фетхуллахистите са се инфилтрирали навсякъде в Турция, включително в армията. Но армията не може да бъде обвинявана за опита за преврат, каза посланик Улусой.

Той допълни, че новата политическа система в Турция съвсем не означава, че президентът Реджеп Ердоган ще управлява единолично.

Хасан Улусой очаква, че след 19 юли няма да бъде удължавано извънредното положение в Турция. Тогава изтича поредният тримесечен срок на мярката. Наскоро президентът Ердоган обеща, че извънредното положение ще бъде вдигнато, ако той и партията му спечелят изборите на 24 юни.

Дипломатът също изтъкна, че новият държавен глава може да издавна укази само ако те са свързани с изпълнителната власт, но не и с въпроси като човешките права. Ако пък издаде указ и вече има такъв закон, за меродавен се счита законът. Ако пък разпуска парламента, държавният глава е длъжен да свика предсрочно не само избори за парламент, но и за държавен глава.

"Целта е изпълнителната власт да работи по-ефективно, а не промяна на структурите", изтъкна посланикът.