Козметичният гигант Johnson & Johnson ще трябва да плати 4,7 млрд. долара заради причинени вреди на 22 жени, които са ползвали продукти с талк на компанията, което е довело до рак на яйчниците, съобщава Би Би Си.

Съд в щата Мисури присъди 550 млн. долара компенсация и добави 4,1 млрд. долара като граждански имуществени санкции.

Междувременно компанията продължава съдебните битки по 9000 случая, при които е използвана бебешката пудра.

От Johnson & Johnson обявиха, че са дълбоко разочаровани от присъдата и че ще обжалват.

По време на шестмесечния процес жените и техните семейства посочиха, че са се разболели от рак на яйчниците след като са използвали бебешката пудра и други продукти с талк в продължение на десетилетия.

От 22-те жени шест вече са починали от рака. Техните адвокати обвиниха ръководството на компанията, че е знаело, че талкът е заразен с азбест от 70-те години на 20 век, но не са предупредили потребителите за рисковете.

Талкът е минерал и понякога може да бъде открит в почвата в непосредствена близост до абзеста.

От компанията отрекоха, че техните продукти са били заразени с азбест и настояха, че те не причиняват рак.

Фармацевтичният гигант твърди, че множество проучвания са показали, че талкът е безопасен. Според тях присъдата е резултат от "напълно нечестен процес".

Агенцията по храни и лекарства на САЩ назначи изследване на множество проби от талк, в това число и от продукти на J&J - от 2009 до 2010 г., и в никоя от тях не беше открит азбест.

Според прокурора и агенцията, и компанията са използвали фалшиви методи за тестване.

Безопасен ли е талкът

От години има притеснения, чеи използването на пудра с талк, особено в областта на гениталиите, може да увеличи риска от рак на яйчниците, но доказателствата не са неоспорими. Според Международната агенция за изследвания за рака този риск е категоризиран като възможно карцерогенен.

Минералният талк, който съдържа азбест, причинява рак, но талк,  който няма азбест, се използва в бебешката пудра и другите козметични продукти от 70-те години на 20 век. Но изследванията на талка, в който няма азбест, също са противоречиви. Освен това няма и зависимост от дозата, както е например при употребата на цигари - колкото повече пушиш, толкова повече нараства рискът от рак на белите дробове.

Според благотворителната организация Ovacome доказателствата за връзка между талка и рака са слаби. Дори и талкът да увеличава риска от рак, според изследванията това ще е само с една трета. Това е малко увеличение на риска, защото и ракът на яйчниците е сравнително по-рядко срещана форма на карцином. Освен това ракът на яйчниците е свързан и с много други фактори - наследственост, както и фактори на средата, не е само талкът.

Според организацията: "Дори и талкът леко да повишава риска, много малко жени, които използват талк, ще се разболеят от рак на яйчниците. Ако някоя има рак на яйчниците и използва талк, не е много вероятно, че употребата на талк е причината за развитието на рака".

Присъдата е рекордна като сума за изплащане.

В предишни процеси компанията е успявала значително да намали присъдените пари. През 2017 г. съдебно жури в Калифорния присъди 417 млн. долара на жена, която твърдеше, че се е разболяла от рак на яйчниците след като е използвала продуктите на фирмата, в това число и бебешката пудра. След това съдия постанови, че присъдата и няклоко други съдебни искове към  J&J трялбва да бъдат преразгледани

Мнозинството от 22-те жени не са от щата Мисури. Това ще бъде и едно от нещата, които ще атакуват от компанията, когато обжалват рекордната присъда.