Кървавата световна купа в Русия. Така определя Мондиала, който вече е на финала си, Минки Уордън - директор по глобалните инициативи в правозащитната организация "Хюман райтс уотч" в статия за "Политико".

Въпреки че през 2017 г. ФИФА прие Политика за човешките права, като в документа се обявява, че ще се вземат мерки за защитата им и  тяхното спазване, организацията наруши своите собствени правила. Руският президент Владимир Путин излезе като големия победител, използвайки първенството, като домакинства на спортно мега събитие, за да легитимира управлението си, пише Уордън. Вместо Мондиала - най-голямото събитие на ФИФА - да доведе до облекчаване на ситуацията със спазването на човешките права, което е на най-ниското си ниво от времето на СССР, заради него бяха извършени нарушения на човешките права, а ФИФА пренебрегна собствената си политика в тази сфера.

В петък президентът на ФИФА нарече отминаващия Мондиал "най-добрия в историята".

 

От закона против ЛГБТ пропагандата до работниците, които умират, за да построят нови бляскави стадиони - нарушенията на човешките права на този Мондиал са твърде много, смята правозащитничката.

Най-малко 21 души са умрели по време на изграждането на стадионите, показват данните на Интернационала на строителните работници. Това е равно на почти два футболни отбора. Според доклад на организацията от юни 2018 г. повечето от тези смъртни случаи  са причинени от падане от големи височини, тежката екипировка на работниците - трагедии, които биха могли да бъдат избегнати, ако са били въведени условия за безопасност и здравни норми, смята Уордън.

Тя цитира статия, озаглавена The Slaves of St Petersburg, в която разследващото списание Josimar документира как най-малко 110 севернокорейци работят недоброволно на строежа на "Зенит Арена" в Санкт Петербург.

"Международни експерти описват севернокорейците едновременно като роби и като заложници. Един от севернокорейските работници е бил открит мъртъв в контейнер вън от стадиона", се казва там.

Те са определяни като работници, извършващи недоброволен труд, защото трябва да изпращат голяма част от спечелената валута обратно в Пхенян и при това при нарушение на санкциите на ООН. След разкритията на медията президентът на ФИФА Джани Инфантино каза, че севернокорейски работници повече не се използват, но не разкри какво е станало с онези, които всъщност построиха стадиона в Санкт Петербург, и дали са били честно възнаградени за труда си, отбелязва Уордън.

"В съответствие с тези разкрития "Хюман райтс уоч" документира измами със заплатите, небезопасни условия на труд и експлоатация при строежа на стадионите, както и на другите, свързани с Мондиала, важни обекти. В един момент нашият изследовател беше задържан от полицията пред стадиона във Волгоград и така беше сложен край на неговото проучване за условията на труд", пише Уордън.

Феновете се забавляват на Световното, но скрити от тях остават нарушенията при изграждането на бляскавите съоръжения.

Активното участие на Рамзан Кадиров

Световното първенство даде на един от най-големите нарушители на човешки права в Русия - чеченския лидер Рамзан Кадиров, глобална платформа, в която той да се опита да "препере" репутацията си. Чечения е известна като мястото, в което се случват едни от най-тежките потъпквания на човешки права.  Скандалният лидер Кадиров е добре известен с одобрението си за убийствата на честта, поръчвал е палежи на къщи. Освен това той открито заплашва журналисти и правозащитници. Една от тези заплашвани по-късно беше убита, но така и не получи възмездие за смъртта си.

През януари Аюб Титиев, директор в Грозни на дружеството "Мемориал", последната останала правозащитна организация, която открито действа в Чечения, беше арестуван по скалъпени обвинения.

По време на турнира пък Кадиров публично прегръщаше играчи звезди като египтянина Салах в опит да промени репутацията си и да изглежда като обикновен футболен запалянко.

"Мохамед Салах е почетен гражданин на Чеченската република. Точно така". Това написа Кадиров в социалните мрежи, по-късно Салах се дистанцира от Кадиров.
"Да използват спорта, особено футбола, за да се опитат те и режимите им до изглеждат добре - това е един от най-старите трикове в наръчника за деспоти", написа по този повод  Джон Лайкастър от АП.

През 2017 г. Кадиров беше начело на ужасно и безпрецедентно преследване на ЛГБТ общността като силите за сигурност на Чечения залавяха хора, за които се смята, че са гейове, изтезаваха ги, а някои от тях безследно изчезнаха. Кадиров отрича това като в интервю пред HBO казва:

"Ние нямаме такива хора тук... Нямаме гейове. За да прочистим кръвта си, ако има някой от тях, вземете го".

В друго интервю той твърди, че не може дори да произнесе думата "хомосексуален".

ФИФА заклеймява всяка дискриминация, включително и заради сексуална ориентация. Но руският "антигей" закон предвижда наказания за ЛГБТ активности, дори всяка публична информация за равенство между хетеросексуалните и хомосексуалните отношения, отбелязва още Уордън.

"Как всичко това може да накара феновете гейове и техните фамилии или спортистите да се чувстват добре дошли?", пита тя.

ФИФА можеше да окаже натиск върху Русия да оттегли своя антигей закон, но няма доказателства, че е направено нещо подобно, въпреки че на предишни Световни първенства ФИФА нямаше колебания да използва подобни мерки, ако смята, че те биха имали отрицателно влияние върху турнира. В Москва това е срамно, но е и пропусната възможност, смята правозащитничката.

Страните домакини на Световни първенства получават глобален престиж и това дава право на ФИФА и на феновете да настояват те да спазват човешките права и човешкото достойнство - на стадионите и извън тях, продължава тя.

Това е важно, защото след Русия Световното първенство отива в Катар, който вече строи архипелаг от стадиони на предполагаема стойност от 200 млрд. долара.

Катар премести първенството през есента, за да не трябва футболистите да рискуват здравето си като играят при екстремно високите летни температури в малката държава от Персийския залив. Но катарските власти все още не са предприели адекватни мерки, за да защитят 800 хил. работници мигранти, които строят инфраструктурата за Мондиала през 2022 г., през периодите на страшна жега и влага.

Нещата трябва да се променят. През юни в Женева беше създаден нов Centre for Sport and Human Rights, който да разрешава проблемите със системното нарушаване на човешките права по време на големи спортни събития. 

ФИФА трябва да разгледа какво се случи в Русия и да се увери, че използва новата си политика за човешките права за защита и на работниците, и на феновете. Не трябва повече да има първенство, което отнема човешки животи при подготовката му, завършва Уордън.