Русия има запаси от основни продукти за две седмици, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович пред РИА Новости.

Част от тези запаси ще бъдат попълнени с помощта на новите партньори като Бералус, Турция и страните от Латинска Америка. Властите очакват и продукция от родните производители.

На 6 август Русия забрани за 1 година вноса на плодове, зеленчуци, риба, птиче, говеждо и свинско месо, сирена и млечни продукти, от ЕС, Норвегия, Канада, Австралия и САЩ. Мярката бе в отговор на санкциите на Запада заради руската анексия на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Русия не е толкова зависима от вноса, твърди Аркадий Дворкович. Според него зависимостта на страната е 4 на сто от вноса на картофи, 30 на сто от говеждо месо, 20% от свинско, 10 процента от птиче месо и 20 на сто от млечни продукти.

Много специалисти обаче смятат, че с контрасанкциите Русия наказва повече собствените си граждани, отколкото Запада. Съществуват сериозни опасения, че много от любимите на руснаците хранителни стоки ще изчезнат от магазините и руските производители няма да успеят да запълнят липсата им.

В същия дух прозвуча днешното изказване на литовската президентка Далия Грибаускайте. Според нея Русия отмъщава не на ЕС, а на собствените си жители.

"Трябва да бъдем спокойни и да знаем, че в близко бъдеще нашият съсед няма да се държи по-логично и да се придържа към международните правила. Трябва да свикнем да живеем с тази мисъл", каза Грибаускайте пред националното радио във Вилнюс.

Разтревожени от ембаргото са и много ресторантьори. "Цените ще се повишат и някои храни ще изчезнат", убеден е Алексей Паперний, собственик на кафенето с умерени цени "Децата на рая" в Москва, съобщава Ройтерс. "Ще направим всичко по силите си, за да оцелеем. Нямам представа как някои ресторанти и кафенета ще просъществуват в тези условия." Според него едногодишната забрана за продукти от Запада е "руски санкции срещу руснаците" - недоволство, споделяно от мнозина посетители на кафенето. "Щеше да бъде по-справедливо, ако държавните чиновници се откажат от своите мерцедеси и започнат за карат руски жигулита", читиран е клинет на име Ян, докато отпива червено вино.

От друга страна много производители потриват ръце и се надяват на печалба. Обаче запознати с агробизнеса отрезвяват фантазиите им. "За да се произведе, например, толкова много мляко, първо трябва да отгледаш кравата. Колкото и да се молиш, на кравата са необходими не по-малко от три години, за да стане млекодайна", остроумно отбелязва Павел Грудинин, директор на совхоза "Ленин" и депутат в парламента на Московска област. "Главният проблем на Русия не е в това, че сме засипани от евтина вносна храна, а че самите ние произвеждаме малко", изтъква той.