Британският премиер Тереза ​​Meй предупреди разделената си партия в неделя, че може "въобще да няма Брекзит", ако разрушат плана да установят близки отношения с Европейския съюз, след като напуснат най-големия търговски блок в света, съобщава Ройтерс.

"Моето послание към страната този уикенд е просто: трябва да се фокусираме върху наградата", написа Мей във Facebook. - "Ако не го направим, рискуваме да завършим без да имаме Брекзит."

Свързвайки съдбата на Брекзит със собственото си оцеляване по такъв начин, тя показва в колко несигурна позиция на остава, след като нейното правителство изпадна в криза, а президентът на САЩ Доналд Тръмп публично разкритикува стратегията й за Брекзит.

По-малко от девет месеца, преди Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март 2019 г., страната, политическият елит и бизнес лидерите все още са дълбоко разделени под каква форма трябва да се осъществи Брекзит.

Някои консерватори, настроени про Брекзит, се опасяват, че може да се появи сделка, която оставя Великобритания силно обвързана с правилата на ЕС и от Брекзит ще остане само името.

Британското правителство също така ускори планирането на т.нар. "излизане без сделка", което може да изкриви финансовите пазари.

Мей призова страната да подкрепи плана й за илизане от ЕС, заявявайки, че това е единствената възможност да се избегне подкопаването на мира в Северна Ирландия и запазването на единството на Обединеното кралство.

Планът всъщност е Бяла книга. Тя бе одобрена от кабинета миналата седмица и предизвика оставките на двама министри - Дейвид Дейвис на "Брекзит" и Борис Джонсън на външните работи. Книгата подхрани и опити за бунт в управляващото мнозинство.

Според тази Бяла книга Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия "без търкания" от двете страни на Ламанша. Тази зона има за цел чрез въвеждането на "опростена митническа договореност" да се избегне "твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия". Такава граница е червена линия и за Лондон, и за Брюксел.

Секторът на финансовите услуги обаче ще е предмет на ново споразумение. Това ще даде на Великобритания "свободата да проправи собствения си път в най-важните отрасли на икономиката си". Правителството обаче признава, че при услугите такова споразумение ще създаде "повече бариери" от сегашната ситуация и ще лиши финансовите институции от европейския им паспорт, който им позволява да работят без ограничения на континента. От лондонското Сити заявиха, че това е тежък удар за този финансов център.

По отношение на движението на хора Лондон иска да се създаде "нова рамка, която съблюдава британския граничен контрол", като същевременно позволява на гражданите да отиват "в съответните си страни".

Великобритания прави и предложения за партньорство в областта на сигурността. Тя е готова да остане член на Европол и Евроюст и да изготви споразумения за координация по въпросите на външната политика и отбраната. Сега разгърнатите "оперативни способности" от двете страни на Ламанша ще се запазят.

Тереза Мей увери, че тези предложения отговарят на вота на британците в подкрепа на "Брекзит" на референдума от юни 2016 г.