Дидие Дешан, "бащата победител на френския футбол", както го определи пресата в родината му, най-накрая се усмихна след финала на Световното, спечелен от "петлите" с 4:2 срещу Хърватия.

Съпругата му и неговият син слязоха на терена за празненствата след триумфа под дъжда в Москва.

"Удивително е, възкликна той. - Един толкова млад отбор е на върха на света. Някои са на 19 години и са световни шампиони. Не бих казал, че изиграхме най-добрия си мач, но проявихме характер и здрава психика. Все пак вкарахме четири гола. Заслужавахме победата.

Трудихме се много и изминахме дълъг път, минахме през трудни моменти. Загубата на финала на европейското беше болезнена, но ни научи на много неща. Победата не принадлежи на мен. Играчите са тези, които я постигнаха. Ние сме горди французи и горди "сини". Купата е на цяла Франция."

Антоан Гризман вкара гол от дузпа за 2:1 и центрира при автогола на Марио Манджукич за 1:0. Той бе избран за "Играч на мача" днес.

"Не знам къде се намирам. Много съм щастлив. Мачът беше много труден, Хърватия е много силен отбор и игра страхотно. Успяхме да се наложим, след като ни изравниха. Нямам търпение да занесем купата във Франция", заяви той. 

Хърватите, подкрепяни от над 15 хиляди зрители на трибуните, бяха разорачовани, но и горди. Някои от тях не криеха сълзите си.

Пол Погба и Златко Далич. Няма нужда от думи.

"Поздравявам отбора Франция с титлата, каза селекционерът Златко Далич. - През първите 20 минути контролирахме мача, но след това си вкарахме автогол при статично положение. Изравнихме, но малко по-късно съперникът ни получи дузпа. Не искам да коментирам съдийството, но на финал на световно първенство такива дузпи не се дават. Ситуацията не предполагаше 100-процентов наказателен удар. Не искам да омаловажа победата на Франция, но опонентът ни определено имаше късмет. След 3:1 беше много трудно да водим битка с толкова силен тим.

Все пак ние си отиваме у дома много горди, защото записахме историческо постижение и донесохме радост на нашия народ. Можехме да отнесем и купата, но и второто място не е малко. Футболът има бъдеще в нашата страна. Трябва да използваме този успех за бъдещето."