Новак Джокович се завърна в компанията на най-големите в тениса, при това го направи на може би най-подходящото място - "Уимбълдън". Така се изрази самият той, след като спечили третия за годината турнир от Големия шлем.

Джокера грабна титлата с победа на финала срещу Кевин Андерсън - 3:0 (6:2, 6:2, 7:6(3). Това е първото отличие от Гранд слам за Ноле от 2016 г. насам, когато стана №1 на "Ролан Гарос". Същата година загуби на финала на "Ю Ес Оупън" от Стан Вавринка. Последва криза, а през миналата година сърбинът страдаше и от контузии.

31-годишният Джокович триумфира в тревния турнир през 2011-а, 2014-а и 2015 г. Това е общо 13-ата му титла в Шлема. Той стана четвъртият играч в "Оупън ерата", който печели минимум четири пъти в Лондон. С осем триумфа в "Куинс клъб" е Федерер, със седем - Пийт Сампрас, пет има Бьорн Борг.

Джокович е четвърти и в общата класация по титли - след Роджър Федерер (20), Рафел Надал (17) и Пийт Сампрас (14).

Срещу Кевин Андерсън, който елиминира шампиона Роджър Федерер, а след това и Джон Иснър в маратонски сблъсък, Ноле спечели с лекота първия сет с 6:2 за 29 минути с два пробива. Във втората част Новак отново даде само два гейма на южноафриканеца.

Андерсън оказа по-достойна съпротива в третата и бе напълно равностоен на бившия №1 в света, като при 4:3 имаше две точки за пробив, които не успя да оползотвори.

Всичко се реши в тайбрек, в който Джокович имаше надмощие и взе връх със 7:3.

На "Уимбълдън" Джокович победи последователно Тенис Сандгрен, Хорасио Себайос, Кайл Едмънд, Карен Хачанов, Кей Нишикори и Рафаел Надал в пет сета. 

Кевин Андерсън прави много силен сезон. Той взе титлата в Ню Йорк и игра на финалите в Пуна, Акапулко и Мелбърн, а на "Ролан Гарос" стигна до 1/8 финалите.