Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви вчера, че смята да взема по-малко от половината от заплатата на предшественика си, когато встъпи в длъжност през декември, в стремеж да ограничи разходите на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ние искаме бюджетът да достигне до всеки", заяви Лопес Обрадор пред репортери в изборния си щаб.

Гледайки лист хартия с цифри на него, той каза, че ще взема 108 000 песос на месец, което е 5707 щатски долара по сегашния обменен курс, и че никой държавен служител няма да може да печели повече от президента по време на шестгодишния му мандат. Помощници на новоизбрания президент са изчислили, че настоящият държавен глава на Мексико Енрике Пеня Нието взема по 270 000 песос на месец.

Лопес Обрадор каза, че би искал да намали още повече заплатата си, но не желае да предизвиква негодувание сред бъдещите министри, които в някои случаи напускат позиции в частния сектор и академични постове, които са по-високо платени от държавните служители. 

Той повтори обещанията си от предизборната кампания да ореже плащаните от данъкоплатците привилегии за висшите правителствени чиновници като шофьори, телохранители и частна медицинска застраховка. Официалната президентска резиденция ще стане културен център, а бившите президенти вече няма да получават пенсии, увери Лопес Обрадор.