Повече от 7 милиона запалянковци са посетили Русия специално за завършилото снощи Световно първенство по футбол, обяви шефът на организационния комитет Алексей Сорокин пред “Ведомости”.

Към 3 милиона от тях са гледали мачовете на 12-те стадиона в 11-те града. Предстои да бъдат обявени точните числа за посещаемостта на двубоите.

Доброволците са от 112 страни. Техният брой представлява 7 процента от хората, грижили се на добра воля за организацията по време на 21-ия Мондиал. Останалите са били руснаци.

Междувременно в съобщение на “Кремъл” от името на президента Владимир Путин се казва, че 126 представители на 55 чуждестранни служби са се грижили за безопасността. Правоохранителните органи са от 34 държави.

Путин благодари от свое име на всички тях. По думите му "почти 25 милиона кибератаки и други криминални прояви срещу информационната инфраструктура в Русия, свързани по един или друг начин с Мондиала, са били осуетени".

Световното премина без терористични актове, а имаше многобройни заплахи, отправени от "Даеш".

Цареше и отлична атмосфера между запалянковците. За първи път от доста време на голям турнир нямаше инциденти. Сбиванията бяха много малко. Най-рискови, както обикновено, бяха англичаните, но службите и полицейските органи на Русия и Великобритания работиха в добър синхрон две години и успяха да се справят с казуса.

Дни преди началото на Мондиала вътрешното министерство в Лондон спря над 1200 футболни хулигани с досиета, като иззе международните им паспорти.