Хърватия готви шампионско посрещане на националите си, независимо от загубата на финала на Мондиала срещу Франция с 2:4.

Тимът каца в Загреб около 15 часа българско време и още на летището играчите и треньорите ще бъдат качени на открит автобус, който ще мине на парад до центъра на града. Очаква се да има стотици хиляди фенове през целия път.

Загреб преди мача.

В центъра Модрич, Ракитич и компания ще бъдат приветствани на специална сцена, направена още в събота за финала. Оттам футболистите и треньорите ще бъдат приети от правителството и от президента Колинда Грабар-Китарович, която вчера ги гледа на "Лужники" и участва в награждаването заедно френския държавен глава Еманюел Макрон. Чакат ги почести и награди.

Вчера нямаше помощ свише за Хърватия. 

В следващите дни играчите ще отидат по родните си места, за да зарадват съгражданите си.

"Ватрените се връщат! Излизайте на балконите, поздравете шампионите."

Такова е загавието на "24 сата". Изданието публикува карта на парада, подобно на всички останали медии.

Хървати в босненския град Мостар празнуват гола на Иван Перишич за 1:1.

А в Загреб и днес реално няма да се работи. Страната ще започне да се връща към нормалния си ритъм от вторник, отбелязва пресата.

В столицата и други големи градове като Сплит, Осиек, Пула и т.н. целият вчерашен ден мина под знака на финала. На местата, където запалянковците гледаха на видеостени, имаше концерти и хепънинги. Популярни групи и изпълнители "подгряха" хората до началото на срещата.

Колизеумът в Пула бе превърнат в арена за гледане на най-важния мач в историята на хърватския футбол. Много желаещи останаха отвън и отидоха да гледат двубоя другаде.

Мнозина останаха по улиците но среднощ, макар че този път настроението не беше съвсем празнично и еуфорията бе заменена от смесени чувства на гордост, тъга и яд. Последното е заради някои решения на аржентинския съдия Нестор Питана. 

Медиите хвърлят вината върху рефера и славят отбора. Със задоволсто се отчита, че футболната федерация на страната ще получи 28 милиона долара от наградния фонд на ФИФА. Парите ще бъдат вложени за развитие на футбола, а играчите ще бъдат щедро наградени, заяви президентът Давор Шукер.

Той се ядоса на въпроси, зададени му в съблекалнята, дали Никола Калинич ще получи медал и премия.

Нападателят на "Милан" беше отстранен и пратен у дома след мача с Нигерия в групата, тъй като отказа да влезе като смяна.