В следващите седмици ЕС ще изготви общи правила за действието на европейските закрити миграционни центрове, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Предвижда се правилата да отчитат необходимостта държавите, в които центровете са разположени, да бъдат подкрепени. Говорителят нарече закритите центрове, от които мигрантите не могат да излизат, "контролирани". ЕК очаква допълнителен напредък по този въпрос да бъде постигнат от Европейския съвет през октомври.

Предвижда се в закритите центрове мигрантите да изчакват решенията по молбите им за убежище и онези от тях, които не получат закрила, да бъдат връщани там, откъдето са дошли. В отговор на въпрос говорителят отбеляза, че нито един европейски кораб, открил мигранти в Средиземно море, не връща хората в Либия, защото за ЕС това не е сигурна страна.

Всички в ЕС имат воля да напреднат възможно най-бързо в очертаването на общоевропейски решения, защото решенията "в крачка" не са устойчиви в дългосрочен план, поясни говорителят. Той добави, че преговорите с държави извън ЕС за разкриването на центрове за мигранти продължават и вероятно ще отнемат повече време.