За поредна година „Левски” стартира лошо в първенството. Играе безличен футбол, уволни поредния треньор и всичко пак остава обвито в облаци от лъжи. Горчивата истина е, че проблемите и разрухата излизат далеч извън границите на това, което се случва на терена. Не иде реч за морални казуси, а за материални.

Като клуб „Левски” в момента е в абсолютна финансова несъстоятелност. Дори да са останали някакви минимални източници на финанси, то начинът на управление неизбежно води към брутален фалит. Всъщност управление не е точната дума, в последните няколко години такова на практика няма.

 Всичко започна през декември 2011 г.

Тогава в „Левски” стъпи една клика. До ден днешен вървят догадките КОЙ, КОЙ, КОЙ! И това се случи далеч преди този въпрос да възникне при избора на шефа на ДАНС! Одиозната фигура, която представлява и досега това задкулисие, е Иво Тонев. А в задкулисието се нареждат всякакви персонажи, от и близки до политическия елит. Те не искат да се покажат. Неслучайно лепнаха прозвище  на „Левски” - „отбор на всички власти”.

Влизането на въпросната група, която според изнесени данни в медиите е придобила на офшорен принцип 39 процента от акциите, промени финансовия климат в клуба. В качеството си на председател на управителния съвет Иво Тонев пое изцяло управлението в ПФК „Левски” АД. А това управление генерира доста милиони левове, заради които днес клубът е поставен под финансов мониторинг. За по-незапознатите мярката означава, че на "Герена" не могат да докажат наличието на приходи в най-важните пера - билети от мачове, постъпления от евроучастие, реални трансфери на играчи, продажба на аркикули, телевизионни права в местното първенство...

Като погледнали балансите на „Левски”, счетоводителите на УЕФА видели едно голямо харчене на средства от съмнителни рекламни договори. И това е самата истина - в последните години „Левски” се издържа почти изцяло от такива източници.

В същото време обаче най-популярният български клуб не може да генерира почти никакъв приход от своята фенска маса! В "Левски" нещата са далеч по-ужасни от тези в ЦСКА. За огромно съжаление на играчите в схемата, гладните бунтове от зимата на 2013 г. спряха кранчето. „Рекламодателите”, които задкулисието бе осигурило, вкупом се оттеглиха. Най-тежкия удар бе спирането на парите от руската ВТБ, близка до спряната КТБ. Не е трудно по тази линия да се досетим, кой всъщност е давал парите в „Левски”. Неслучайно въпросният КОЙ постоянно е спряган за собственика в сянка!

Тази година оперативната власт се върна при Тодор Батков 

В интерес на истината преди появата на задкулисието, той някак се справяше. Беше продал Гара Дембеле за 4 милиона лева и бе вкарал клуба в режим на икономии. Трябва да му се признае на Батков, че винаги е държал "Левски" в изрядно финансово състояние. Никога не са били бавени плащания. 

Батков пое властта отново през май 2013-а и дори разумно зарови томахавката и покани Наско Сираков отново на работа. Надеждата бе, че Вълка ще вдигне клуба и отново ще докара огромни приходи. Мисията на Наско се оказа невъзможна, защото бе оставил един клуб през 2008 г. и заварил съвсем различен през 2013-а. И понеже Наско Сираков не е послушник и никога няма да си трае, някои неща започнаха да излизат наяве. Същественото бе как той бързо се ориентира, че в клуба цари двувластие. И че този, който го е назначил, всъщност вече е с ограничени правомощия. Легендата отказа срещу една заплата да бъде превърнат в марионетка и сравнително бързо се върна в окопа на опозицията.

През това лято абсолютно същият сценарий се разиграва с друга клубна легенда - Георги Иванов-Гонзо. Макар и постоянно да тръби, че е пълновластен собственик на „Левски”, Тодор Батков видимо не може да се справи с възникналата ситуация. Абсолютно не го устройва присъствието на онези 39 офшорни процента, които не са само на хартия. Така например, Батков не разполага с никаква власт над продажбата на артикули. Наистина малко перо в бюджета, но все пак е странно защо „Левски” не получава парите, които харчат феновете. Още по-странно е разпределението на средствата от търговията с фланелките, които станаха хит покрай юбилея. 

При продажна цена 85 лева, в касата на клуба влизат само 30.

Всеки сам може да се досети, че в останалата част от сумата има комисионери.

При завръщането си Георги Иванов всеки ден прекратяваше договор на футболист. Това бе прието с апломб от аудиторията, защото отборът се бе напълнил със скъпоплатени некадърници. Проблемът обаче е, че при късането на всеки такъв контракт „Левски” задлъжнява с неустойка. А на „Герена” в последните години са прекратили десетки такива. Става въпрос за няколко заплати, а те не са никак малки. Истинска бомба със закъснител, която цъка неумолимо.

Въпрос на време е да завалят дела, защото законодателството на УЕФА е желязно в полза на спазването на договорите. Няма вече футболист в света, който да не си получи парите някога! Като споменах УЕФА, там вече висят няколко казуса. Валери Божинов не е бил достатъчно коректен с бившия си работодател „Спортинг” и донесе зестра от две дела за „Левски”. Има иск от треньора Славиша Йоканович, който бе изгонен миналата есен. Споменава се цифра от 2,2 милиона евро, която звучи неправдоподобно. Пепе Мурсия също ще се нареди на опашка за неустойка. Публична истина е, че в последната година „Левски” бави плащания в почти всички посоки. Което води до все по-трудно решение за управленския казус. 

Невинните и лековерни фенове искат Тодор Батков да се махне и се надяват, че ще дойде някакъв спасител. Моментът за това обаче отдавна мина. Ситуацията вече става сложна - във въздуха висят незнайно колко милиона дългове. И то не "вътрешни" - към Тодор Батков, които той ще поиска като някаква компенсация, а реални. По-лошо е отколкото в ЦСКА, защото там ситуацията поне се знае.

„Левски” е много близо до варианта, пред който бяха изправени на "Българска армия" преди година. Закриване на това акционерно дружество и регистриране на ново. Може да се приложат хватките с купуване на лиценз. Но това е далечен вариант. Двете власти на „Герена” горещо се надяват да се върне положението от декември 2011-а. И чакат изборите на 5 октомври. Ала проблемът с мониторинга остава нерешен. Защото този тип финансиране не води до никъде. 

Има ли начин за спасение?

Голям късмет е, че бе създаден тръст на привържениците. Ако получат обещаните 15 процента собственост, те обещават да извадят цялата истина за финансирането на клуба. А Батков е заинтересован да им ги даде, защото в известна степен запалянковците се явяват и негова защита срещу задкулисието. Тръстът може да се превърне в гарант, че "Левски" няма да бъде унищожаван по „титанската” схема в ЦСКА. Раздвижването при феновете на практика спаси стогодишният юбилей. Клубът нямаше да организира нищо, поради риска от загуби. Но феновете се справиха блестящо и показаха колко значими могат да бъдат за клуба.

Ситуацията в „Левски” обаче остава тежка и сложна. Едно е сигурно - няма никакви предпоставки за бърз възход. Макар и мнозина да вярват в обратното.