В свое обръщение от Съюза на съдиите в България призовават съответната колегия на ВСС да каже по какви критерии реагира срещу синхронизирните безпочвени атаки в някои издания срещу магистрати. Повод е статия в "Труд" „Да изнасилиш правото“ с подзаглавие „Как съдия Полина от ССБ побърза да отвори вратата за легализиране на гей браковете и у нас“ (става въпрос за решение на съдийката, с което съобразно закондателството на ЕС даде право на пребиваване в страната на гей двойка, б.р.).

"Това, на което ставаме свидетели, е ерозиране на медийната среда чрез натрупване на публикации и изказвания с неверен и манипулативен характер. Позициите, заемани досега от ВСС, не изглежда да повлияват благотворно върху тази тенденция", пишат от ССБ.

По повод писанията на "Труд" организацията допълва:

"Системните хули и персонални атаки срещу личността на съдиите, обвиненията във всевъзможни низости и дезинформацията по отношение на правото рушат и изличават всичко, което сме свикнали да обозначаваме като правова държава."

Там е работата, че ВСС вече взе отношение по повод решение на бургаския съд в полза на Петър Низамов-Перата срещу журналисти и за атаките и преследванията на "Пик" към районна съдийка. Съветът обаче "пасува", когато Пламен Георгиев от КПКОНПИ нападна съда, защото е поискал тълкувателно решение от ЕСПЧ, и дори не вкара в дневния си ред през миналата седмица 6 гласа именно по казуса от "Труд" и "отварянето на вратата за гей браковете".

"Ясно си даваме сметка, че всяка позиция, изразявана от ВСС, следва да се подложи на гласуване и това води до заемане на различни позиции при сходни или идентични случаи. Това е един от недостатъците на демократичната система, който обаче може да бъде коригиран в голяма степен. По тази причина от Съюза на съдиите настояваме Съдийската колегия на ВСС да огласи публично, в съответствие с изискванията на чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си по чл. 16, ал. 1 от Закона за съдебната власт да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло", пише в обръщанието.

Ето и целия текст на писмото: 

СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Член на Международната асоциация на съдиите

www.judgesbg.org

office@judgesbg.org

 

 

 

ДО

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

от Съюза на съдиите в България относно публикации в медиите

 

 

Уважаеми членове на ВСС,

 

На 6 юли тази година в онлайн изданието на вестник „Труд“ беше публикувана статия със заглавие „Да изнасилиш правото“ с подзаглавие „Как съдия Полина от ССБ побърза да отвори вратата за легализиране на гей браковете и у нас“. От Съюза на съдиите в България многократно сме призовавали към заемане на позиция и предприемане на действия от страна на Висшия съдебен съвет („ВСС“), чрез които да се насърчи професионалната и обективна журналистика и да се порицае използването на медиите за клеветнически и манипулативни кампании. Както знаем, фактите и истината не могат да се защитават сами и както се вижда напоследък все по-често на практика истината и обективността стават жертви на непрофесионални и целенасочени медийни атаки. Не бихме искали да навлизаме в съдържанието на поредната публикация, тъй като такова на практика липсва. Тя е компилация от несвързани и недоказани твърдения, чиято единствена цел е да натрупа поредния отпадък върху купа хули срещу съда и неговата работа.

Това, на което ставаме свидетели, е ерозиране на медийната среда чрез натрупване на публикации и изказвания с неверен и манипулативен характер. Позициите, заемани досега от ВСС, не изглежда да повлияват благотворно върху тази тенденция. А тенденцията е налице и се задълбочава до степен, че вече не само съдът и неговите кадри, а и цялото общество имат нужда от защита. Системните хули и персонални атаки срещу личността на съдиите, обвиненията във всевъзможни низости и дезинформацията по отношение на правото рушат и изличават всичко, което сме свикнали да обозначаваме като правова държава. Освен това демотивират самите съдии, които трябва да работят и да дават най-доброто от себе си докато биват обругавани, личното им достойнство бива накърнявано, професионалната им етика и квалификация са поставени под въпрос и залагат доброто си име на произвола на недоброжелателни и анонимни медии.

Липсата на последователност в позициите на ВСС за съжаление само насърчава подобно поведение от страна на редакционните екипи и медийните издатели. На заседание на Съдийската колегия, проведено на 10-ти юли, при предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в дневния ред на заседанието да се обсъди изготвяне на позиция по посочената публикация, с немотивираният вот на 6 от членовете на колегията не беше прието предложението.

В своя позиция, изразена по-рано тази година, членовете на Съдийската колегия поемат категоричен ангажимент да реагират „при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия“. Ясно си даваме сметка, че всяка позиция, изразявана от ВСС следва да се подложи на гласуване и това води до заемане на различни позиции при сходни или идентични случаи. Това е един от недостатъците на демократичната система, който обаче може да бъде коригиран в голяма степен. По тази причина от Съюза на съдиите настояваме Съдийската колегия на ВСС да огласи публично, в съответствие с изискванията на чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си по чл. 16, ал. 1 от Закона за съдебната власт да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло.

Напомняме, че в борбата и противопоставянето на такова манипулативно злонамерено отношение единственото, което има шанс да даде резултат е полагането на системни и последователни усилия. Считаме, че нито Съюзът на съдиите, нито ВСС имат моралното право да проявяват пасивност или още по-лошо – да се отказват изцяло от битката за нормална и благотворна медийна среда.

 

гр. София,

17.07.2018 г. Атанас Атанасов

Председател на УС на ССБ