Вратарят на белгийските национали Тибо Куртоа научил от приятели, че е определен за вратар № 1 на Световното в Русия, призна самият той в интервю за националната телевизия на родината си.

Носителите на индивидуалните отличия бяха наградени след финала. Лука Модрич (футболист № 1) и Килиан Мбапе (млад играч № 1) ги получиха на място, а игралите в "малкия финал" Хари Кейн (голмайстор № 1) и Куртоа ("Златна ръкавица") вече бяха в домовете си.

"Изключих телевизора си веднага след последния съдийски сигнал, за да не гледам как празнуват французите, каза стражът, спряган за трансфер в "Реал" (Мадрид). - Казаха ми приятели, които са чули, и аз го пуснах отново. Това е огромна чест. Винаги съм щастлив, когато правя спасявания и помагам на отбора си, но това не е най-важното. Исках да стигнем възможно най-далеч."

Куртоа предизвика много коментари след полуфинала Франция - Белгия (1:0), когато нарече играта на бъдещите шампиони "антифутбол" и добави, че би се срамувал, ако е част от отбор, който печели по този начин. Той не пропусна и съдията, като го обвини в грешни решения.

След това Тибо се извини.

Белгийците също бяха посрещнати подобаващо в Брюксел. Те занесоха в родината си бронзовите медали след рекордно високото класиране на мондиал. Появиха се на балкона на кметството, приветствани от хиляди фенове, изпълнили докрай централния "Гранд плас".

Междувременно според мадридския в. "Марка" еврошампионът "Реал" е все по-близо до Тибо Куртоа. Твърди се, че трансферната сума за "Челси" ще е около 35 милиона евро, което на "Бернабеу" считат за евтина цена, още повече за вратар от класата на белгиеца и неговата възраст - 26 г.

"Реал" протяга ръце и към голямата звезда на "Челси" - Еден Азар, капитана на Белгия и една от големите звезди на мондиала. И двамата отдавна са в полезрението на "белите". Вчера световната преса гръмна, че Роман Абрамович е поставил на аса си трансферна цена от 200 милиона паунда (226 млн. евро), която би била рекордна. 

Според испански медии "Реал" се надява за тези пари да вземе и Куртоа, и Азар. От "Челси" обаче настоявали, че толкова струва само халфът. В интервюта по време на Световното Азар намекваше, че може би е дошло време да направи промяна.